2013. szeptember 15., vasárnap

Cukorcsipkés torta és házi cukorcsipke recept

Hoztam egy ajándékdoboz tortát. Nem egy túlbonyolított torta, csak egyszerű, letisztult. A csipke viszont őrülten feldobja és elegánssá teszi szerintem. Az alap halvány rózsaszín volt, amit airbrush-al fújtam, bár a színt nem igazán adja vissza a fotó, mert sajnos nem volt időm a fényképezésre és a hátterezésre. A szülinapi csipkés tortámhoz hasonlit egy kicsit ez a torta (legalábbis színben), amiről ITT írtam.




Annyira sokan kértétek a házi cukorcsipke massza receptjét, hogy úgy gondoltam itt az ideje bepötyögni. :) A recept eredetileg angol nyelvű volt, amit lefordítottam magyarra. Kikísérleteztem, hogy a massza miként viselkedik és pár dolgon módosítottam rajta, mert az eredeti recept nem volt számomra teljesen megfelelő. 


Házi cukorcsipke

Hozzávalók:

1 evőkanál CMC por
1 evőkanál porcukor
2 evőkanál kukoricakeményítő
1/4 teáskanál tojásfehérje, vagy habcsók por
1/2 teáskanál glükóz szirup (Vagy méz... Én ezt használtam, tökéletes.)
1/2 csésze (100-125 ml) forrásban lévő víz
Fél teáskanál titánium dioxid (fehér festék) - ha ez elmarad, akkor átlátszó lesz a csipke!!! Fekete kivételével minden színbe bele kell rakni! Nem kell sok bele, kb. fél mokkás kanálnyi elegendő.

Glicerin - opcionális. De ha raksz bele egy evőnanálnyit, akkor kevésbé fog törni a kész csipke. Sőt szinte túlszárítani sem lehet így.

MÉRTÉKEGYSÉGEK:
1 evőkanál = 15 ml
1 teáskanál = 5 ml
1 csésze = 250 ml



Az összes por alapanyagot kimérjük, alaposan keverjük el egy kanállal és  folyamatosan adagoljuk a forró vizet (ebbe mehet a glükóz is) hozzá, amíg szép egynemű nem lesz, kézi mixerrel jól el lehet keverni ezután. Ha nem elég fehér, hanem opálos, akkor még kell bele titán dioxid. Ez után szilikon cukorcsipke formába simítjuk, a felesleget nagyon lehúzzuk a felületéről egy habkártyával - csak a mélyedésekben maradjon massza, különben hártyás lesz. Majd sütőben 90 fokon, légkeverésen 10-15 perc alatt nekem tökéletesen ruganyosra száradt. A szárítási idő függ a szilikon formától is, ha vastagabban megy bele a massza, akkor nyilván kicsit tovább kell szárítani, ha vékony a szilikon csipke mintája amibe belekenitek, akkor kevesebb az időtartam. Ha törik, amikor kiveszitek a sütőből, akkor túl van szárítva, legközelebb kevesebb időtartammal, vagy alacsonyabb hőfokkal próbálkozzatok! Ennyi, jó szórakozást! :) Remélem nektek is tökéletesen beválik! A kész csipkét egy kis vízzel lehet a tortára rögzíteni. Egy ecsettel megnedvesítjük a csipke hátulját és hozzátapasztjuk a tortához.


Érkeztek kérdések is közben azoktól, akiknek már e-mailben elküldtem a receptet... Pl mi az a CMC por, tojásfehérje por, glükóz szirup és titánum dioxid. :) Ezeket most megpróbálom definiálni.

CMC, vagy tylose por: fagyik lémegkötéséhez használt cukrászati alapanyag.
Tojásfehérje, vagy meringue por: egyfajta porított tojásfehérje, amit széles körben felhasználnak. Pl. majonézhez, kekszhez, tésztákhoz, de írókamázba is rakható, vagy habcsók készítése során is felhasználható.
Glükóz szirup: egyfajta gyümölcscukros kukoricaszirup. Méz állagú és áttetsző színű. Talán nem is tudjátok, de nap mint nap fogyasztjátok... Rengeteg élelmiszerben megtalálható ez az adalékanyag. Pl üdítőitalokban, édességekben, stb. Invertcukornak is szokták nevezni.
Titánium dioxid: fehér színű élelmiszerfesték. Por, vagy folyékony formában szokott előfordulni. Szintén sok mindenbe belerakják adalékanyagként. Fogkrémek, gyógyszerek, cukorkák, drazsék, fehér csokoládé, stb fehérítésére használják. 

Vannak eladó szilikon cukorcsipke formáim és a csipke készítéshez szükséges alapanyagok is! Itt megtalálod őket:




Bartus Dóri
Nudleee

36 megjegyzés:

tejszínhab írta...

Jó tudni, hogy ezek a fura kémiai hangzású nevek valójában olyasmik, amiket nap mint nap fogyasztunk vmilyen formában... tanulságos bejegyzés volt. És a torta is nagyon szép lett :)

Nudleee írta...

Köszi tejszínhab! :) Bár neked biztos nem mondtam újat, mert te járatos vagy a cmc világában! ;)

Millye írta...

Szépséges lett a tortád! :)

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown írta...

Csodaszép a torta :)

Narandin írta...

Szia! Én azt szeretném kérdezni, hogy valódi tojásfehérjével nem lehet? Ha igen akkor hogyan? Köszi :)

Nudleee írta...

Szia! Sajnos nem jó a sima tojásfehérhe, hiszen épp az a lényeg, hogy itt por kell a receptbe! Folyadékkal a port nem tudod helyettesíeni sajna.

Narandin írta...

Értem, köszönöm!Akkor nincs más mint hogy beszerzem, és ki fogom próbálni.Majd megírom hogy sikerült. :)

Unknown írta...

Szió! Csodás a blogod! Azt szeretném kérdezni, hogy a bekevert massza meddig áll el, ill, hogyan lehet tárolni, ha lehet egyáltalán, vagy azonnal fel kell használni az egészet? Illetve a kész csipkét hogyan kell tárolni, és meddig lehet felhasználni? Köszönöm szépen a válaszokat.

Nudleee írta...

Kedves Saci Nagyné! Köszönöm szépen a kedves szavaidat! :)Én azt ajánlom, hogy a bekevert masszát mind szárítgasd ki szilikon formában. Ilyen állapotban eláll páramentes helyen elég sokáig. 2 hónapig simán. Ha idővel túlságosan kikeményedik, akkor egy nedves papírtörlőre fektetve visszapuhul. De figyelgetni kell, mert ha túl sokáig van puhítva, akkor leragad és nyúlik. Sok sikert! :)

Lilla írta...

Szia Dóri! Nagyon szeretem a blogodat, sok új ötletet ad :) Szeretnék cukorcsipkét készíteni. Tudnál tanácsot adni, hogy hol érdemes tojásfehérje port venni? Köszönöm a segítséget! Lilla

Nudleee írta...

Szia Lilla! :) Köszi a kommentedet, örülök neki, hogy tetszik a blogom! Tojásfehérje port cukrász nagykerekben, vagy online shopokban tudsz beszerezni! Meringue pornak is szokás nevezni! Sok sikert az elkészítéshez! :)

Anyacsimpi írta...

Szia! Nagyon tetszenek a munkáid, gratulálok! Lenne egy kérdésem: Titánium dioxidot hol lehet beszerezni? Előre is köszönöm! :) Évi

Nudleee írta...

Szia! Most látom csak a kérdésedet! Cukrászati alapanyagokat forgalmazó web shopokban és boltokban tudsz fehér festéket (titánium dioxidot) vásárolni! :)

Névtelen írta...

Szia! Szeretnék érdeklődni, hogy csokoládéra bevont tortára is fel tudom-e illeszteni a csipkét?
Köszi.

Nudleee írta...

Szia kedves Névtelen! :)

Hát megmondom neked őszintén, hogy csokoládéra még nem próbáltam ráilleszteni, úgyhogy nem tudom hogyan viselkedik...
Ha keményebb csokimázat csinálsz, arra úgy gondolom rá lehet tapasztani. Ha hígabb, folyósabb, akkor félő, hogy feloldja... De próba cseresznye! :)

Névtelen írta...

és ha nem légkeverős a sütőnk? magától nem szárad meg?

Nudleee írta...

Szia! 1000 éves gázsütőben is csináltam már és úgy is működött! :) Ha neked van időd egy teljes napig magától száradni hagyni, akkor hajrá! :) Bár kicsit hosszadalmas lesz egy tortára való csipkét legyártani! :D

Julika írta...

Szia! csak most csatlakoztam, és nagyon jó tanácsokat kaptam, nagy tetszik. Én még semmi ilyen nem tudtam készíteni,de szeretnék hozzá kezdeni. Nekem sem légkeverős a sütőm, akkor is ha van időm,szabadon is lehet szárítani? vagy csak SÜTŐBEN. Szilikon formám sincs, venni sem tudok. kérdésem az
lenne,hogy valódi csipkéből tudhatom e? készíteni,valamilyen formában.

Nudleee írta...

Szia! :)

Köszönöm, hogy csatlakoztál! Ha levegőn akarod szárítani, akkor úgy irtó sokáig tart... Nem ajánlom.
Nem baj ha nem légkeverős a sütőd. Alsó-felső sütés is jó neki. Ahogy írtam, ezer éves gázsütőben is csináltam már...
Valódi csipkéből nem tudod készíteni... Mindenképp szilikonforma kell hozzá... Ha szeretnél vásárolni csipke készítő szilikont, akkor tőlem tudsz. Írj e-mailt a nudleee@gmail.com-ra és elküldöm milyen minták vannak!

Dóri

Névtelen írta...

Szia Dóri!
Titánium dioxidom nincs! PME fehér festékem van. Az nem jó???
Timi

Névtelen írta...

Az lemaradt, hogy paszta. Szóval se por, se folyékony... :-o
Timi

Nudleee írta...

Szia!

A titánium dioxid az fehér festék! :) Szóval teljesen mindegy milyen fajtát használsz, csak tegyél bele mindenképp! ;) A paszta is tökéletes! Abból különben is csak kevés kell, mert jó intenzíven színez! Sok sikert! :)

admin írta...

Jujj, de jó!!! Köszi! :-*

Rita receptjei írta...

Szia Dóri!

Mindenképp tojásfehérje por kell hozzá? Normál tojásfehérjével nem működik?

Köszönöm!

Üdv, Rita

Nudleee írta...

Szia Rita!

Valódi tojásfehérjével még nem próbáltam, hiszen amikor rázúdítod a keverékre a forrásban lévő vizet, félő, hogy megfő a tojás és darabos lesz az állaga. Én tudok neked tojásfehérje port küldeni, ha gondolod! Írj e-mailt! nudleee@gmail.com

További szép napot! :)
Bartus Dóra
(Nudleee)

Névtelen írta...

Szia Dóri! Érdekelne hogy te hol szoktad beszerezni a hozzávalókat. Nagyon szépen leírtad!!! :-) köszönöm szépen!! Illetve milyen csipke formáid vannak?? Üdv. Ercsike

Nudleee írta...

Kedves Erzsike! :)

Az alapanyagokat tőlem is meg tudod rendelni, szívesen elpostázom neked! Vannak eladó cukorcsipke szilikon formáim is, a facebook oldalamon meg tudod nézni az "Eladó termékeim" c. albumban. http://facebook.com/nudleee
Írj bátran, ha esetleg kell valami! :)

Dóri

Rita receptjei írta...

Köszönöm Dóri!
Nem láttam hogy válaszoltál.
Most szeretem be mindent hozzá. Ma fogom kipróbálni. Hagyományos gázsütőben vajon meddig kell szárítani és hány fokon?
Köszönöm!
Üdv, Rita

Nudleee írta...

Szia Rita!

Nagyon szívesen.

Hááát, nézd... Nem ismerem a gázsütőd adottságait, a tepsit ami bele kerül... Szóval ezt neked kell kitapasztalni. Annyi szent, hogy ki lehet benne szárítani, mert már én is csináltam egyszer 100ezer éves gázsütőben! :) Szóval kísérletezz!

Remélem sikerrel jársz!
Bartus Dóri
Nudleee

Névtelen írta...

Szia Dóri! A titánium dioxid csak akkor kell, ha fehér csipkét szeretnék? Ha esetleg színezném, akkor nem kell bele?
Köszi,
Anci

Nudleee írta...

Szia Anci!

Fehér csak akkor nem kell bele, ha fekete csipkét szeretnél készíteni, mert akkor ugye fekete sosem lesz, csak szürke. Más esetben MINDEN színhez kell. Különben opálos lesz. Sosem fogsz pl szép rózsaszínt, vagy pirosat kapni, csak átlátszósat.

Remélem segítettem! :)
Bartus Dóri
Nudleee

Unknown írta...

Szia csak azt szeretném kérdezni ,hogy hogyan sikerült a csipkéből a torta közepén a masni-mivelhogy rugalmas marad száradás után is-nekem nem tartja meg a formáját.

Nudleee írta...

Kedves Ibolya! Úgy marad meg a formája a csipkének, hogy kiveszed a formából amikor még rugalmas. Majd elrendezed, akár sütőpapírral hajtogatsz neki formát. Majd visszarakod a sütőbe és ropogós keményre szárítod. Így megtartja a formáját, de nagyon törékeny! És hűtőben a párától visszapuhul, szóval csak utolsó pillanatban kell tortára rakni! Üdv! :) Bartus Dóri

Unknown írta...

szia a bekevert de fel nem használt masszát lehet még használnivagy kuka?

Nudleee írta...

Szia! A bekevert masszát hűtőben tárolva még egy hétig el lehet használni! De én mindig el szoktam "sütögetni" az összes mennyiséget. Így a kész csipkék fél évig is tárolhatóak egy lezárt dobozban. :) Szép napot! Bartus Dóri

sutibox.hu - a gasztroblogok gyűjtőoldala - kis banner