2013. szeptember 19., csütörtök

Csokoládés "francia krémes"


Már régóta ismerkedek a házi krémes készítésének rejtelmeivel. Szokás szerint beleástam magam az internetbe és a sokféle infóból amit láttam, megalkottam a saját verziómat. De nem ám hagyományos vaníliás krémes formájában... :) Gondoltam miért ne lehetne csokoládés? :) Ilyet még úgysem láttam sehol.

Én mindig azt gondoltam, hogy krémest készíteni veszettül nehéz lehet és hogy én azt itthoni körülmények között sosem tudnám elkészíteni. Hát baromi nagyot tévedtem! :) Ezúton is buzdítok mindenkit arra, hogy igenis álljon neki a házi készítésű változatnak! Most megosztok néhány trükköt, amivel nagyon egyszerűvé tehetjük a folyamatot.

Mivel első alkalommal készítettem, természetesen bakiztam. :) Az eredetileg tervezett mérettől "véletlenül" nagyobb méretű leveles tészta alap készült, így a krém mennyisége lehetett volna több is, de a végeredmény így is jó, de azért lehetett volna magasabb is a csokis réteg. Legközelebb már ezt is kiküszöbölöm. Nektek már a nagyobb anyaghányaddal írom le a receptet.

Szóval nagyon olcsón és könnyen el lehet készíteni. Mindössze egy 200 Ft-os leveles tésztát használtam, 7 db tojásfehérjét, némi cukrot, 3 csomag pudingport és tejszínt a tetejére. Ez nagyjából 1300 Forintnak felel meg és lett egy nagy gáztepsi méretű krémes adagom, aminek a  felvágása után 16 ÓRIÁSI méretű sütemény keletkezett... Kiszámolva 90 Forintra jön ki egy szelet... Mindenképp megéri otthon nekiállni. Annyi, hogy nem árt ha van hozzá egy sütőkeretünk, vagy egy magasabb falú tepsink.

Szóval a recept egy nagy gáztepsi mérethez:

500 g leveles tészta
1,2 liter víz
4 csomag étcsokoládés pudingpor (Lehet nyilván vaníliásat is használni és akkor francia krémesünk lesz.)
9 darab tojésfehérje
10+15 dkg kristálycukor
750 ml állati tejszín

Én fagyasztott leveles tésztát vettem, amit hagytam szobahőmérsékletűre felengedni. Pontosan ketté vágtam. A sütőt előmelegítettem 190 fokra, de előtte vegyük ki a rácsot a sütőből, mert kelleni fog. Nyújtsuk ki akkorára a tészta egyik felét lisztezett felületen, hogy a tepsitől kicsit nagyobb méretű legyen mindenhol (sütés közben kicsit úgyis összeugrik a tészta, a felesleget pedig majd levágjuk a végén (fincsi ropogós darabkák esnek le, amit el lehet majszolgatni. :) ). Fektessük rá egy tepsi hátuljára. Szurkáljuk meg villával és rakjuk be az előmelegített sütőbe. Én légkeveréssel sütöttem. Először süssük 3 percig. Majd itt jön a trükk! :) A sütőrácsot rakjuk rá a tészta tetejére és ezzel együtt süssük tovább. Ez megakadályozza, hogy felpúposodjon a tészta. ;) A sütési idő 8-12 perc körülbelül. Sütőtől függően. Amikor halvány pír lesz a tetején, akkor már vegyük is ki.

A kisült lapot csúsztassuk le a tepsiről és vágjuk a széleket akkora méretűre egy éles késsel, mint amekkora krémest szeretnénk sütni, majd még gyorsan melegen szeleteljük fel az egészet! Osszuk el egyenletesen és kockázzuk fel. Ezek lesznek a tetején a lapok és így a kész sütit nagyon szépen lehet majd szeletelni.

A tészta második felét nyújtsuk ki, tegyük a tepsi hátuljára, szurkáljuk meg villával és süssük ki ugyanúgy. Ezt már nem kell felkockázni, csak méretre vágni. Készítsük be a tepsi, vagy sütőkeret aljába, úgy, hogy a sima része legyen alul. Tehát amelyik felén a sütőrács nyomot hagyott az néz felfelé.

A krém nagyon egyszerű. Először is a tojások fehérjét felverjük kemény habbá, majd belerakjuk a kristálycukrot, amivel fényesre és még keményebbre verjük. (Addig keverjük, amíg a kristálycukor felolvad benne.) Tegyük félre. A pudingporokat elkeverjük a vízzel és a 15 dkg cukorral. (Turbózásképp 10 dkg jó minőségű étcsokit is olvaszthatunk a krémbe.) Sűrű krémet főzünk belőle, majd egy kézi habverővel alaposan beleforgatjuk a pudingba a tojásfehérje habot és 2-3 percig főzzük tovább nagyon kis lángon. Közben folyamatosan keverjük!!! Ilyenkor nagyon könnyen leéghet! A kész krémet az előkészített tésztára öntjük és egyenletesen elkenjük.

A tejszínbe felveréskor belekeverünk 10 dkg porcukrot is. Majd rákenjük a KIHÜLT!!! csokikrémre, majd rápakolgatjuk a felkockázott lapokat. A sima oldaluk legyen felfelé. Porcukrozzuk meg és mehet a hűtőbe pár órára.

Egyáltalán nem bonyolult, ugye? :) Kicsit hosszadalmas lett a leírás de csak azért, mert szájbarágósan és érthetően le akartam írni mindent. :)


Na, mit szóltok hozzá? :) Jól néz ki, ugye? Biztos, hogy fogok vaníliás változatot is készíteni majd. És még egyéb ötleteim is vannak. :)

Nudleee

3 megjegyzés:

tejszínhab írta...

Nagyon klasszul néz ki, küldhetnél egy szeletkét :) Egyáltalán enm látszik a "bénázás" :)

teller-cake írta...

Hű, ez fantasztikus lett! Összefut a nyál az ember szájában...:-P

Nudleee írta...

Bizonyám, hogy klasszul néz ki! :) Épp most falatozza a család! :D Nem is bénáztam vele, csak kicsit laposabb lett a csokis rész, mint eredetileg terveztem. :) De azért az ízén nem ront! :D

sutibox.hu - a gasztroblogok gyűjtőoldala - kis banner