2013. december 9., hétfő

Karamell szelet (Millionaire's shortbread, caramel slice)

Egy angol édesség receptjét hozom most nektek. Szintén adható karácsonyi ajándéknak, hiszen 2 hétig simán eláll lezárt dobozban. Angliában ismertem meg ezt a sütit (vagy inkább kekszet) és nagy kedvencem lett. Amikor még a Costa Coffee-ban dolgoztam, akkor jöttem rá, hogy mennyire népszerű ez az édesség, hiszen ez volt a vendégek egyik favoritja. Tipikus angol süti. Nagyon egyszerű elkészíteni, kb háromnegyed óra alatt meg lehet csinálni. Vajas ropogós édestészta alapra kerül egy sűrű karamell krém és a tetejére csoki. Próbáljátok ki. ;)

Én egy angol oldalról vettem a receptet, de bevált. Szépen összeállt és az íze is jó lett. A most szombati cukorvirágos kurzusra vittem le a lányoknak és mindegyiküknek nagyon ízlett. Olyannyira, hogy egyből kérték is a receptet. Ezért most bepötyögöm. :) Nem is szántam blog bejegyzést neki elvileg, úgyhogy ma fotóztam le a legutolsó szeletkét, ezért ne várjatok valami nagy durranás képet. :)
 
 


 
 

Karamell szelet
Hozzávalók (30x30 cm-es formához)

Az omlós tésztalaphoz:
330 gramm liszt
160 gramm vaj
75 gramm porcukor

A karamell réteghez:
160 gramm vaj
160 gramm barnacukor (lehet kristálycukor is)
3 evőkanál golden syrup (ha ez nincs, akkor méz)
230 gramm sűrített tej

A tetejére:
150 gramm étcsokoládé
50 gramm vaj
(ha nem eléggé folyós, akkor egy kis étolajjal lehet még hígítani)

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztához a puha vajat keverjük habosra a porcukorral. Végül egy fakanál segítségével keverjük hozzá a lisztet is. Ha szükséges, dolgozzuk el kézzel is. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és a kezünkkel lenyomkodjuk, úgy hogy mindenhová egyenletesen jusson. Kb 25 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. Ne süssük túl sötétre!

A karamell krémhez a hozzávalókat tegyük egy lábasba. Kezdjük el felfőzni lassú lángon. Amikor már minden feloldódott, forraljuk a keveréket kissé nagyobb lángon 5-7 percig. Hagyjuk langyosra hülni, majd öntsük a kész tészta tetejére és kenjük el.

A csokoládét gőz felett olvasszuk meg a vajjal együtt. Ha szükséges, egy kevés olajat is öntsünk hozzá, hogy hígabb legyen. Csorgassuk a karamell rétegre és egy spatulával oszlassuk el. Kissé csapkodjuk a tepsit az asztalhoz, hogy a csoki felülete egyenletes legyen.

Hűtőbe rakjuk egy óra hosszára, majd egy éles késsel szeleteljük kis kockákra.

Jó étvágyat hozzá! :)

Nudleee

8 megjegyzés:

Betka írta...

Ennek a receptnek nagyon örülök :) Most kezdem összeszedni, milyen sütiket lehet előbb elkészíteni. Egy gondom van csak, hogy sűrített tejet nem mindig lehet kapni errefelé.

Nudleee írta...

Ha jársz olyan helyen, akkor raktározz be! :) Szokott lenni mindenféle élelmiszerüzletben egyébként! Spar, CBA, Tesco, stb.

tejszínhab írta...

Nagyon gusztán néz ki a képen, kicsit olyan mint a twix, nem? :)

Nudleee írta...

De! :) Most hogy mondod, tényleg olyan! Eszembe se jutott eddig! :)

Veronika írta...

Tubusos sűrített tejet használtál?

Nudleee írta...

Igen, tubusosat használtam! Ha lehetne konzerv formában kapni a környéken, akkor azt vettem volna... De sajna nincs itt olyasmi!

Millye írta...

Ez a sütike valami mennyei :)

Nudleee írta...

Igen, az volt. Biztos fogok máskor is csinálni! :)

sutibox.hu - a gasztroblogok gyűjtőoldala - kis banner