Igaz már a Tortadíszítés Magazin második számába megírtam egyszer, de most eldöntöttem, hogy ideje csinálni egy blog bejegyzést is a házilag elkészíthető virágmasszáról. Olyan sokan kértétek már! Én is mindig ezt használom és tökéletes! A titka annyi, hogy a porcukor legyen a lehető legfinomabb szemcséjű, vagyis púder-szerű. Tehát ha a legjobb minőségűt vesszük meg, ami Magyarországon kapható (sweet family, koronás, vagy a legújabb a kaposvári extra finom szemcséjű porcukor) még ezt is szitáljuk át! Ha a hiper-szuper finomságú porcukor készen áll, onnantól már csak attól függ a végső állag, hogy mennyit gyúrunk bele egy adagnyi masszába.
A receptben megtalálhatjátok az ehető ragasztó elkészítésének leírását is, amellyel szirmokat lehet egymáshoz ragasztani.
Házi virágmassza készítése:
(Legutóbb lemértem grammra pontosan a mennyiségeket, ezért már tudtok ahhoz igazítani! Bár a porcukor mennyisége még mindig attól függ, hogy milyen minőségű és szemcséjű amit használtok!)
4 nagy
tojásfehérje (150 gramm)
12 csapott teáskanál tylose (CMC) por (35 gramm)
4 teáskanál vaj, vagy még jobb, ha kókuszzsír (30 gramm)
75-90 dkg nagyon jó minőségű, púder finomságú porcukor
2 dkg kukoricakeményítő
Legjobb a Koronás Porcukor, vagy Sweet Family. Aki tud esetleg valahonnan szerezni, angol (Silver Spoon rózsaszín dobozos) porcukrot, akkor az a legeslegjobb. Guglizzatok rá. A többi felejtős, mert nem fog sikerülni a massza!
2 dkg kukoricakeményítő
Legjobb a Koronás Porcukor, vagy Sweet Family. Aki tud esetleg valahonnan szerezni, angol (Silver Spoon rózsaszín dobozos) porcukrot, akkor az a legeslegjobb. Guglizzatok rá. A többi felejtős, mert nem fog sikerülni a massza!
A porcukrot minden esetben szitáljuk
át. A porcukor mennyisége attól is függ, hogy mennyire verjük fel az alap írókamázat!!! Ha sűrűre, krémesre van keverve, akkor kevesebb porcukrot, ha lágyabbra van hagyva, akkor több porcukrot fog felvenni.
Ebből a mennyiségből körülbelül egy kilónyi virágmassza készíthető.
Tegyük egy tálba a tojásfehérjéket és verjük 10 másodpercig a legnagyobb
fokozaton. Tegyünk félre egy csésze porcukrot (erre majd a massza végső
összeállításánál lesz szükségünk). Vegyük le a mixert a legalacsonyabb
fokozatra és lassan adjuk hozzá a porcukrot. Ez egy lágyabb állagú írókamázat
fog eredményezni.
Fokozzuk a sebességet a legnagyobbra és keverjük kb 10 percig, majd adjuk hozzá a keményítőt. Közben mérjük le a tylose (CMC) port. Bizonyosodjunk meg róla, hogy kis csúcsokat tudunk képezni a habból (egy kanállal ellenőrizhetjük), melyek vissza lapulnak. Fényesnek kell lennie, mint a habcsókhoz szükséges habnak. CSERÉLJÜK LE A KART DAGASZTÓ KARRA. Állítsuk kis sebességre a mixert és közben lassan szórjuk hozzá a CMC port. Ez után vegyük nagyra a sebességet és verjük pár másodpercig. Ez besűríti a keveréket.
A kész masszát borítsuk ki a maradék egy csésze porcukorral megintett munkalapra, vajazzuk be a kezünket és gyúrjuk össze a cukorral és a 4 teáskanál vajjal. Ezek összességében egy puha, de nem ragadós masszát kell hogy alkossanak (mint a rágógumi). Ujjal ezt le lehet ellenőrizni. Bele kell csípni és ha nem ragad rá az ujjunkra, akkor már jó! 2 darab jól lezárt nejlon tasakba tesszük.
Használat előtt tartsuk 24 órán át hűtőben, hogy összeérjen a paszta. Használatkor vegyük ki a hűtőből és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, majd gyúrjuk át alaposan keményítő hozzáadásával az éppen szükséges mennyiséget. 3 hónapig eltartható hűtőszekrényben, de ezt az időt meghosszabbítjuk, ha lefagyasztjuk. Csakis jól lezárt zacskóban tároljuk! A paszta legyen legalább 24 órán át érlelve hűtőszekrényben, mielőtt beraknánk a fagyasztóba.
Fokozzuk a sebességet a legnagyobbra és keverjük kb 10 percig, majd adjuk hozzá a keményítőt. Közben mérjük le a tylose (CMC) port. Bizonyosodjunk meg róla, hogy kis csúcsokat tudunk képezni a habból (egy kanállal ellenőrizhetjük), melyek vissza lapulnak. Fényesnek kell lennie, mint a habcsókhoz szükséges habnak. CSERÉLJÜK LE A KART DAGASZTÓ KARRA. Állítsuk kis sebességre a mixert és közben lassan szórjuk hozzá a CMC port. Ez után vegyük nagyra a sebességet és verjük pár másodpercig. Ez besűríti a keveréket.
A kész masszát borítsuk ki a maradék egy csésze porcukorral megintett munkalapra, vajazzuk be a kezünket és gyúrjuk össze a cukorral és a 4 teáskanál vajjal. Ezek összességében egy puha, de nem ragadós masszát kell hogy alkossanak (mint a rágógumi). Ujjal ezt le lehet ellenőrizni. Bele kell csípni és ha nem ragad rá az ujjunkra, akkor már jó! 2 darab jól lezárt nejlon tasakba tesszük.
Használat előtt tartsuk 24 órán át hűtőben, hogy összeérjen a paszta. Használatkor vegyük ki a hűtőből és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, majd gyúrjuk át alaposan keményítő hozzáadásával az éppen szükséges mennyiséget. 3 hónapig eltartható hűtőszekrényben, de ezt az időt meghosszabbítjuk, ha lefagyasztjuk. Csakis jól lezárt zacskóban tároljuk! A paszta legyen legalább 24 órán át érlelve hűtőszekrényben, mielőtt beraknánk a fagyasztóba.
A virágmassza színezhető gélfestékkel.
A kész virágok a hűtőben lévő páratartalom miatt egy idő után visszapuhulnak, ezért tortára mindig utolsó pillanatban tegyük rá a kész virágokat. Illetve teszteljük a hűtőnket! Tegyünk be egy kész szirmot és bizonyos időközönként nézzünk rá, hogy visszapuhul-e. No frost hűtőkben egész sokáig bírják.
Tylose (vagy CMC) por: egyfajta lémegkötő szer, amelyet fagylaltok készítéséhez is alkalmaznak. Online cukrász shopokban beszerezhető. Ettől az anyagtól lesz rugalmas a virágmassza és szinte porcelán keménységűre szárad.
A kész virágok a hűtőben lévő páratartalom miatt egy idő után visszapuhulnak, ezért tortára mindig utolsó pillanatban tegyük rá a kész virágokat. Illetve teszteljük a hűtőnket! Tegyünk be egy kész szirmot és bizonyos időközönként nézzünk rá, hogy visszapuhul-e. No frost hűtőkben egész sokáig bírják.
Tylose (vagy CMC) por: egyfajta lémegkötő szer, amelyet fagylaltok készítéséhez is alkalmaznak. Online cukrász shopokban beszerezhető. Ettől az anyagtól lesz rugalmas a virágmassza és szinte porcelán keménységűre szárad.
Ehető ragasztó készítése:
Egy kisebb befőttesüvegbe töltsünk 1 dl vizet és lassan szórjunk hozzá egy fél teáskanál CMC port. Keverjük át. Ilyenkor egy kissé csomós lesz az állaga. Egy éjszakára tegyük hűtőszekrénybe és másnapra átlátszó, csomómentes, zselé-szerű anyaggá változik. Hűtőben pár hónapig eltartható, lezárt üvegcsében. Ha túl sűrű lett, akkor víz hozzáadásával lehet hígítani rajta.
Remélem hasznosnak találtátok a leírást! :)
Aki szeretne hozzám eljönni cukorvirágos kurzusra és szeretné elsajátítani a cukorvirágok készítésének minden apró trükkjét, praktikáját, itt talál további információt:
Cukorvirág Kurzus
Továbbá cukorvirág készítéshez és a massza elkészítéséhez mindent megtaláltok és megvásárolhattok webshopunkban:
www.tortaescukorvirag.hu
Ha bármilyen kérdésetek van, írjatok bátran!
Bartus Dóri
12 megjegyzés:
Csodásak ezek a cukorvirágok! :)
Szia!
Csodásak a virágaid :)
Megcsináltam a masszát,de e végén is nagyon ragadt... mit rontottam el?
Köszi :) ):
Én is megcsináltam, úgy ahogy írtad. De nekem is ragad, ha belecsípek. Tettem még hozzá porcukrot, remélem nem rontottam el vele....
Az csésze alatt a pici fél decis csésze értendő vagy pedig a nagy 2 dcl?
Kedves reaaa! Azt már nem kell méricskélni, csak tegyél félre valamennyit! :) Pohár, csésze, teljesen mindegy és azt gyúrd hozzá a végén! ;)
Ez a massza nem keverendő a házi fondanttal!!!! Ragadni fog! Mert ez nem tortaburkolásra való, hanem cukorvirágokhoz. Ragacsos, rugalmas, rágógumi-szerű anyagot kaptok végeredményül! Ha viszont mégis annyira ragad, hogy nem nyújtható, akkor még porcukrot kell hozzágyúrni!
Kedves Nudleee!
Olyan kérdésem van ezzel kapcsolatban, hogy mennyire kell vele gyorsan dolgozni? Ugyanis vettem cukrászkellék boltban kész virágmasszát, ami irtó gyorsan szárad, pedig csak szirmonként dolgozom és elég drága ahhoz, hogy pocsékban menjen.
Köszönettel: Judit
Szia Judit!
Sajnos nem ismerem a bolti masszákat, így nincs vele tapasztalatom. Nem tudom mennyire kell vele gyorsan dolgoznod. Én a saját verziómat tapasztaltam ki, aminek itt fent találod a receptjét. Ezzel nekem szuperül működik minden és a tanfolyamokon is azt használjuk.
Szép napot! :)
Nudleee
Én is a Dóriét használom. Amikor elkészül természetesen ragad, de gyúráskor, formázáskor úgyis kerül hozzá keményítő, mert én azon nyújtom. Szép vékonyra, rugalmasra lehet nyújtani!
Szia, ismét én!
Az általad ismertetett masszában a CMC port helyettesíthetem-e keményítőporral?
Köszönöm: Judit
Szia Judit!
Sajnos a cmc por semmi mással nem helyettesíthető! Ez adja meg a massza rugalmasságát és ettől az anyagtól szárad ki szinte porcelán keménységűre!
Üdv! :)
Bartus Dóri
(Nudleee)
Szia!
Elkészült a virágmasszám, próbálgatom a virágokat, youtube a barátom segítségével. Viszont láttam valamit, amit nem értek, angol nyelven van. Az elkészült virágot (festett is és natur fehér is)vízgőz fölé rakja. Ez mi célt szolgál? Köszönöm
Szia Judit!
Gőzölni akkor szokták a tortát, cukorvirágot, ha fényessé akarják tenni a felületét. Viszont én még nem próbáltam ezt a módszert, úgyhogy nem tudok neked mit mondani róla. Nem tudom beválik, vagy sem. Én mindig étellakkot használok fényesítésre. ;)
További jó tortászkodást! :)
Bartus Dóri
(Nudleee)
Megjegyzés küldése