2011. július 12., kedd

Tejszínnel festett technika - 1. rész

Ez a díszítési technika saját találmány (illetve máshol még nem igazán láttam ilyet). Magamnak fejlesztettem ki. Ahoz, hogy ilyeneket lehessen készíteni, nagyon kell ismerni a tejszín tulajdonságait. El kell találni felverésnél a megfelelő keménységet, valamint festésnél nagyon kell figyelni, hogy a színek nehogy összefollyanak (bár hozzáteszem, hogy nekem sem sikerül tökéletesre...). Elég régen csináltam már ilyen díszítésű tortát, mert nagyon időigényes. Mostanában inkább marcipánlapra festek, mint ahogy már leírtam ennél a kézzel festett szarvasos tortánál.

Több részes sorozatot terveztem ebből a témakörből, mert volt pár ilyen tortám és nem akarom egyszerre rátok ontani az egészet. :)

Megpróbálom leírni, hogy hogyan is kell ezt csinálni. Szóval kinézünk egy tetszőleges képet. Mondjuk Snoopy-t. Fogunk egy átlátszó papírt, (mondjuk sütőpapírt) és rámásoljuk egy filctollal a figurát. Ezután körben kivágjuk. A torta tetejét vékonyan lekenjük fehér tejszínnel. A közepére fektetjük a kivágott mintát. Ezután felverünk kb 1 dl tejszínt nem túl keményre. Aztán egy keveset kiveszünk belőle kb egy fél kávéspohárnyit és megszínezzük zöldre. Ugyanígy járunk el a kék színnel is. Ezek lesznek a tortán a fű és az ég. Először a figura alá egy spatula segítségével zöldre színezett tejszínt kenünk, majd fentre a kéket. Aztán eltávolítjuk a sablont óvatosan középről. Így ottmarad a körvonala. Amennyiben még kell színezni a képet, kikeverjük a szükséges színeket. Ecset segítségével felvisszük. Aztán lehet hagyni száradni egy fél órát kb. Ez azért kell, hogy amikor meghúzzuk a kontúr vonalakat, ne follyon bele a kész festésbe. Szóval fél óra elteltével kevéske tejszínt feketére, vagy sötétbarnára színezünk és egy sütőpapírból elkészített mini kinyomózsákba töltjük. Picike lyukat vágunk a végén (olyan lesz mint a mézeskalácsos íróka) és szépen behúzgáljuk a kontúrvonalakat. Ehez biztos kéz kell, mert ha félrehúzod a vonalat, akkor lőttek az egésznek....

Felülre lehet fehér tejszínből felhőket kenni. Aztán akinek van fű kinyomózsákja, a füvet azzal is megcsinálhatja.

Végül a torta szélét körbedíszítjük tetszőleges mintával. :)

Nekem ilyen lett a Snoopy.
(Ez volt az első, aminél ezt a technikát alkalmaztam.)



Aztán csináltam még Micimackót




Cartman-t a South Parkból :)



Egyelőre ennyi, holnap mutatom a többit is. :)

Ha lenne kérdésetek, bátran tegyétek fel, mert nem hiszem, hogy egyértelműen elmagyaráztam a technikát. :)

Nudleee

7 megjegyzés:

M@rti írta...

Nem mernék nekiállni, már csak azért sem, mert még tejszínt sem sikerült soha rendesen felvernem. Mindig vaj lesz belőle :-)
Már szinte csak növényi tejszínt használok emiatt.

Nudleee írta...

Szia M@rti! :) Nem akartam én senkit elrettenteni... :) Ha nekem sikerült, másnak is fog! Csak meg kell próbálni! :) A tejszíneknél az a lényeg, hogy mindig totál hideg legyen és úgy verd fel. A másik meg az, hogy nem szabad túlverni, mert akkor kicsapódik. Egyébként növényivel könnyebb dolgozni.

Rozsika írta...

Nagyon ügyes vagy,én a wilton technikákat használom a tejszínes tortáknál,nem is gondoltam hogy ilyen formán is lehet.

Judóca írta...

Hú nagyon tetszik! Nagyon ügyi vagy!:-)

Nudleee írta...

Rozsika, Judóca, nagyon köszi nektek! :)

A tejszín elég sokoldalú, lehet nem is gondolnátok... Már tanulok állatokat kinyomni belőle... :)

Garffyka írta...

Huh, nagyon ügyes vagy, csak néztem a szép rajzaid! Azt hiszem neked egyáltalán nem remeg a kezed.
Kérdésem: mivel színezed a tejszínt?

Nudleee írta...

Garffyka, köszönöm szépen! :) Még, hogy nem remeg a kezem... Végülis csak annyira, mint egy rossz alkoholistának... :) De komolyan mondom! :)
Színezni lehet akár folyékony ételfestékkel is. Tesco-ban lehet kapni. Még 100 Ft sincs egy szín. Létezik kék, sárga, zöld, piros. Aztán ezekből lehet sokféle színt kikeverni. :) Egyébként bármilyen ételfesték megfelel hozzá. Por, vagy zselé állagú is.

sutibox.hu - a gasztroblogok gyűjtőoldala - kis banner