2012. április 29., vasárnap

Borhabos Charlotte torta

Húú de rég írtam már... Szégyellem is magam... De nézzétek el, mert nyelvvizsgáztam... Végre túl vagyok rajta, most már csak eredmény kellene...

De nem is ez a lényeg... Hanem a Charlotte... :) Na ennek a tortának aztán szép kis szorija van! :) Össze-vissza lopkodtam az ötleteket mindenkitől! :)

Először is Kádár Veronika borosüveg tortáját láttam meg, ami akkor csigázta fel igazán a fantáziámat, amikor leírta, hogy borhabkrémes töltelék van benne... Receptet viszont nem tudott adni, mert ő vérbeli profi cukrász és mindent csak úgy szemmértékre öntöget... Na én azért ilyet nem tudok... :) De ez a borhab tényleg nagyon megmozgatta a fantáziámat! Én ilyet még nem csináltam és mivel bolondulok a különlegességekért, el kellett készítenem záros határidőn belül! :)

Aztán elkezdtem kutakodni a neten receptet keresve. Ekkor belebotlottam Kiskukta
borhabos Charlotte tortájába... Ekkor már igazán csorgott a nyálam! :) Tudtam, hogy ez tuti befutó recept, mert ő nem csak szép, hanem finom tortákat is készít. Ezt onnan tudom, hogy sok receptjét kipróbáltam már.

Aztán a napokban megláttam, hogy Farkas Vilmos
piskótarolád video receptet töltött fel... Szóval ezt is ki kellett, hogy próbáljam! Nagyon könnyű és egyszerű receptet rakott fel. Bevallom először próbáltam roládot sütni és elsőre sikerült! Sehol egy repedés, egy szakadás... Minden ment flottul. Bár amennyire Vili részletezte... Nem is lehetne elrontani! :)

Na szóval minden adott volt, hogy végre belekezdjek. És tegnap (bár iszonyú torokfájás közepette), de megcsináltam! A végeredményt ma vettem ki a hűtőből. Állt egy éjszakát és jól összeértek az ízek benne. Nagyon finom lett! :) Bár egy dolgot nagyon bánok... Kiskukta felezett szőlőszemeket is rakott bele, én viszont nem. És hiányoltam nagyon belőle... Ha legközelebb készítek, akkor tutira fogok bele rakni! Nem díszítettem semmi extrával. Egy az, hogy így betegen semmi kedvem nem volt... A másik pedig, hogy jó ez így a maga egyszerűségében! :) Itt az íz volt a lényeg! :)






A roládot nem lekvárral kentem meg. Hanem friss szőlőből zselét készítettem és ezt kentem bele, amit jól magába is szívott a piskóta. Ezért van egy picikét furi színe a rolád szeleteknek. Egyébként itt volt a bibi, mert az összes szőlőt felhasználtam a zseléhez... Hagyni kellett volna a krémbe is... Na de majd következő alkalommal! :)


Bátran készítsétek el, ha van kedvetek, mert tényleg nagyon fini! :)


Nudleee

2012. április 7., szombat

Kellemes Húsvétot! :)

Mindenkinek nagyon kellemes húsvéti ünnepeket, jó pihenést és kellemes időtöltést kívánok erre a pár napra! :)

Hoztam nektek pár cuki báránykás húsvéti muffint! :)


Ezekkel a kis ananászos-kókuszos tündértortácskákkal neveztem a Süss Alkoss Díszíts 4. fordulójára, aminek
Gesztenye volt a házigazdája. Ezúton is köszönöm neki a lehetőséget, nagyon jó kis játék volt és nagyon sok szép muffint láthattunk a verseny keretei között. :)

Aki a receptre kíváncsi, az elolvashatja az áprilisi Küldd el a recepted c. magazinban! :)

Nudleee

2012. március 29., csütörtök

Máglyarakás torta fahéjas almaszósszal - Zila tortaformában :)

Volt időm kicsit trükközni a Zila formámmal! :) Régóta vágytam már egy ilyenre és számtalan recept fogalmazódott meg a fejemben. Rengeteg finomságot lehet ebben a tortaformában készíteni, az tuti! Régóta dédelgetett ötletem volt, hogy egy igazi hungarikumot készítsek benne, ami nem más, mint mindenki gyermekkori kedvence a MÁGLYARAKÁS! :) Imádom ezt az édességet! És tényleg annyira magyar! Nem hinném, hogy bárhol a világban készítenek ilyet... Hát nem tudják mit hagynak ki... Ráadásul kissé tovább gondoltam az receptet és nagyon finom és könnyed almaszószt készítettem bele folyékony öntetként, ami igazán passzolt az egészhez! Csak egyetlen baj volt ezzel a tortával... Túl gyorsan elfogyott! :)







Leírom hogyan készült! :)




Hozzávalók:
10 db kifli
7 dl tej
1 vaníliarúd kikapart belseje, vagy 1 csomag bourbon vaníliás cukor
10 evőknál porcukor
3 db tojás
1 bögrényi dió
4 db alma
fél citrom leve
15 dkg olvasztott vaj
víz
5 ek cukor
kevés fahéj
2 ek porcukor a tojásfehérjéhez





Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a porcukrot és kézi mixerrel habosra keverjük. Belerakjuk a tejet és a vaníilát és a tűzhelyen kissé besűrűsítjük. Hozzáadjuk az olvasztott vaj felét.




Ezután belerakjuk a feldarabolt kifliket és jól beáztatjuk. A formát a mélyedések tetejéig megtöltjük a kiflis keverék kb felével, aztán 2 reszelt almát rakunk rá, valamint meghintjük kevés cukorral kikevert darált dióval. Ezt meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal és erre jöhet a maradék kifli. 160 fokra előmelegített sütőben fél órát sütjük.




Közben elkészítjük az almaszószt. 2 darab almát meghámozunk, felkockázunk, lábasba rakjuk, ráöntjük a citromlevet és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat és elkezdjük főzni. Amikor már megpuhultak az almák, botmixerrel pépesítjük.




A sütőből kivett máglyarakás torta alapot pihentetjük és amikor kihűlt, beleöntjük az almaszósz a mélyedésekbe és a tojások fehérjét kemény habbá verjük és beledolgozzuk a 2 evőkanál porcukrot is. Habzsákba töltjük és megdíszítjük vele a torta tetejét. A sütőt 160 fokra, grillezőre állítjuk és pár másodpercig berakjuk a kész tortát, hogy a tetején a tojáshab színt kapjon. VIGYÁZAT! Nagyon kell rá figyelni ilyenkor! Nekem is majdnem sikerült megégetni a habot a tetején, pedig nem volt bent sokág a sütőben!




Kedv csinálóként mutatok egy szeletet is a tortából! Annyira isteni finom volt! Imádtam figyelni, ahogy az első villával levágott darabka után lávaként kifolyt belőle az almaszósz! :)












Van még egy kedves dolog, amit megosztanék veletek! :) Mégpedig az, hogy díjat kaptam Betkától! :) Érdemes ellátogatni a blogjára, nagyon kreatív és mutatós dekorációkat készít!




Íme a díjam:








Köszönöm szépen neked kedves Betka! :)




Feladat és kötelezettség is jár a díjjal.
Tehát ismertetném:



A hagyomány az, hogy aki elfogadja a díjat vállalja, hogy eleget tesz a következőknek:
  • Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat és megköszönöd, hogy Rád gondolt
  • Írj egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster-Blog képét
  • Add tovább a díjat 5 bloggernek, hogy megismerjük őket (Tehetséges, kezdő blogolókat válassz, akiknek kevesebb, mint 200 követője van)
  • Az 5 kiválasztottat linkeld be a bejegyzésedbe és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről


    Az én jelöltjeim:


    Dia és a konyha


    Édes illatok a konyhából


    Picijuci


    Tejszínhab


    Angi tortái


    Nagyon szeretem az írásaikat és a műveiket, úgyhogy bátran ajánlom őket megkukkantásra! :)




    Még egy dolog hátra van! Új blogger oldal indult GASZTROBLOGOK névvel! Itt mindenki közzé teheti a blogját, szóval egyfajta gyűjtő oldal! :) Mindenki egy helyen!

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Remélem hamarosan lesz időm egy újabb bejegyzésre! :)

Nudleee

2012. március 20., kedd

Haller Gaszto Kupa és az ezüst érmem:)

Időközben íródott egy cikk a http://www.szeretlekmagyarorszag.hu -n az eseményről, ami a linkre kattintva megtekinthető. Néhány fotóm is szerepel a cikkben!

Ugyebár az előző bejegyzésben beszámoltam a Webcukrász Online Verseny eredményéről, és arról is írtam nektek, hogy a versenyt lezáró díjkiosztón is részt vettem Mosonmagyaróváron. Nem kis távolságot kellett megtenni, hogy ott lehessek, de nagyon megérte! :) Azt hiszem igazi fanatikusok vagyunk mi tortások. Sokan voltak akik 400 kilométert utaztak, hogy ott lehessenek az eseményen!

Nagyon sok ismerőssel találkoztam! Igazi öröm volt velük újra személyesen is beszélgetni. Virtuálisan persze tartjuk a kapcsolatot, de azért ez közel sem olyan, mint egy személyes találkozó.

A Haller Gasztro Kupa egy igazán jól megszervezett és különleges esemény volt! Sok érdekes és számomra újdonságnak számító dolgot láttam! Ugyebár nem kimondottan a Webcukis díjátadóról szólt minden, hanem ezen kívül számos kategóriában a helyszínen versenyeztek a cukrászok, szakácsok és az amatőrök. Amikor megérkeztünk, éppen zsűrizték a versenyre nevezett különlegességeket! Különböző ételkompozíciók, grillázs és karamell munkák, torták, desszertek, cukorvirágok voltak kiállítva! Ugye mondanom sem kell, hogy mennyire szemet gyönyörködtetőek voltak ezek a művek... Teljesen el voltunk ájulva tőlük. Annyira élveztük, hogy mi is végignézhettük ezt a sok pompás dolgot! Lelkesen tárgyaltuk ki, hogy melyik miért nyerte el a tetszésünket! A versenyen készült képeket
ITT megnézhetitek! Elárulom, érdemes megkukkantani! :)


Megmutatom az ezüst érmemet is és az oklevelet, amit volt szerencsém a helyszínen átvenni! :)


A díjátadó után ez az egyetlen homályoska kép sikeredett rólam... :)
  

Voltak még bemutatók is a helyszínen! Annyira élveztük! Nagyon szép dolgokat készített Lenke, Kricky és Némó!

Lenke csodás cukorvirágokat kreált! Hihetetlen kézügyességgel és lazasággal kezelte azokat az apró kis törékeny szirmokat és leveleket! Szinte rettegve néztük, hogy mikor fognak eltörni, de Lenke annyira magabiztosan és ügyesen kezelte őket, hogy természetesen minden ép maradt és csodaszép virágok kerültek ki a keze alól.

Aki kedvet kapott a cukorvirág készítéshez, Lenke tanfolyamairól
ITT tájékozódhat!


Kricky pedig a már tőle megszokott ügyességgel fújt meg egy szépséges sárkány tortát airbush-al. A végeredmény azt hiszem magáért beszél! :)

Kricky airbrush tanfolyamai iránt érdeklődni
ITT tudtok!



Végül de nem utolsó sorban Némó is tartott bemutatót! Én már számtalanszor leírtam, hogy mennyire elbűvölnek a karamellből készült virágok és díszek! Ismét ez történt! Sikerült ismét elvarázsolódnom. És még most sem értem, hogy abból a forró cukorból hogyan lehet olyan csodákat készíteni! De a bizonyíték ott volt a szemem előtt! :)

Némó karamell kurzusairól infót ITT találtok!





A tortás csapat egy kis részéről készült közös fotó is! :) Azt sajnálom azért, hogy mindannyian nem álltunk össze egy közös kép erejéig! De majd talán legközelebb!


Aztán volt még ott valaki, akinek nagyon örültem! :) Mégpedig Lengyel József! :) A torta és karamell blog szerzője! Nagy tisztelője vagyok a munkásságának! Hihetetlenül szép tortákat készít. Szavakkal nem is lehet elmondani! Inkább nézzétek meg a blogját! :) Szóval nagy meglepetés volt számomra, hogy Józsi is ellátogatott a rendezvényre! Nagyon szerény volt, úgy vettem észre, hogy teljesen természetes neki, hogy olyan csodákat készít (na persze nekünk nem az...)! :) Szóval eléggé meglepődött,amikor megrohantuk! :) Igaz virtuálisan már sokszor beszéltünk, de a személyes találkozás mégis teljesen más, nagyon kedves volt! Közös kép is készült ám! :)





Igazából oldalakat tudnék még írni, ha lenne időm, de most ennyire futtotta!
Azért remélem tetszett a beszámoló és a képek! Kicsit talán sikerül hozzátok is becsempészni ennek a csodás eseménynek néhány kis mozzanatát.

Egy blogger díjat is kaptam, de a következő bejegyzésre marad a közzététele!

Mindenkinek szép tavaszt kívánok! :)

Nudleee

2012. március 4., vasárnap

Ezüst érmes lett a versenytortám! :))))

Kedves Mindenki! :) Hihetetlen és váratlan eredménye lett számomra a tegnap lezárult online tortaversenynek! Ezüst érmes lett a tortám! Annyira örülök, hogy szavakkal nem is tudom kifejezni! :)


Meg is mutatom gyorsan a versenytortámat, ami egy kutyás torta volt! :) 





Írtam már ez elmúlt néhány bejegyzésben erről a tortáról. Legalábbis arról, hogy ez az egyetlen normálisabb kinézetű torta, amit az elmúlt 5 hónapban alkottam... Ugyebár 5 hónapja nem tortázom az angol tanfolyam miatt... De ez a torta kivétel volt, ugyanis anyukám születésnapjára készítettem még januárban. :) Nagyon sokat dolgoztam vele és kicsit nehéz is volt a suli miatt a kivitelezés, mert csak délutánonként volt rá időm suli után, szótanulás, házi írás és angol nyelvtan tanulás közben... Úgy időzítettem, hogy 5.-én anyukámnak át tudjam adni, de annyit foglalatoskodtam vele, hogy este 10 óra lett, mire készen lettem vele. :) Szegény családom már alig bírta kivárni! Ráadásul még akkor este fotóztam... Ez viszont hiba volt, mert aki próbálkozott már ilyesmivel, az tudja, hogy szinte képtelenség normális képet készíteni este... De muszáj volt akkor megejteni a fotózást, mert aznap volt anya szülinapja és mindenképp át akartam neki adni! Szóval este 10 után lefotóztuk és aztán jókat ettünk belőle! :) Túrós kandírozott narancsos krémet csináltam bele. Nyami! :)

Képzeljétek, a kutyát nem volt szívünk megenni... Ott figyelt szegény a hűtőben legalább egy hétig, aztán végül ki kellett dobnunk sajnos. :( Szóval inkább megettük volna... De tényleg nem bírtuk. :)

Jajj hát el ne felejtsem! :) A kiskutyánkat próbáltam meg tortába önteni. :) Ettől egyedibb tortát nem is készíthettem volna... :) Ezt csak azért írtam le, mert szerepelt a vesrsenykiírásban, hogy a torta egyedi, és exkluzív legyen. Szóval ő adott ihletet és mivel nagyon szeretjük őt, ezért döntöttem úgy, hogy Manókánkat próbálom megmintázni. Azt hiszem anyukámnak nem is csinálhattam volna ennél kedvesebb és szívhezszólóbb tortát! :)


Íme az ötletadó: Manóka :)




Mivel időben készen lettem a tortával (már a verseny kezdetén beneveztem vele, január elején), majdnem 2 egész hónapot kellett várnom az eredményre... Ez igazán iszonyú hosszú idő volt, mert a hetek iszonyatosan lassan teltek. És ráadásul meg sem lehetett mutatni...


De most már végre megmutathatom Nektek is! :)

Mutatok pár fázisfotót, hogy hogyan készült.



Fej nélküli Manóka...




Szegény ebben az állapotban elég ijesztően nézett ki. :) De tortára helyezés után már formát ölött és nagyon kis csini lett! :) Nem volt ám egyszerű ráemelni a tortára úgy, hogy ne sérüljön se a teste, se a párna, amit aláraktam... Anya segítkezett.


A párna a tortán Manó nélkül:



A párna is és Manó is keksz masszából készült, amit bevontam hófehér burkolóanyaggal és színre fújtam airbrush-al. A párna is elég jól sikerült szerintem, apukám is megdícsérte, hogy olyan, mintha bőrből lenne és hogy milyen jó esése lett. Na ugye erre kellett rárakni a kutyát úgy, hogy ne maszatoljak, ne szaggassak, ne nyomjak be semmit....

Végül csináltam égett cukorból egy rudat. Konyharuhával pödörtem a karamellt össze és azt szúrtam a testébe. Ezen állt meg a feje.




A kész torta Manókával és velem :)



A versenymunkákat és eredményeket ITT tudjátok megnézni

152 versenytorta készült. Ez bizony rengeteg! Osztott helyezéssel 5 arany, 12 ezüst és 26 bronz érmes, 54 diplomával és 51 oklevéllel jutalmazott munka volt a végső eredmény szerint. Megpróbálom ezt elmagyarázni, mert sokan nem értik hogyan lehetséges ez. Szóval általában a gasztronmiai versenyeken pontszámok alapján kerülnek zsűrizésre a művek. Meg van, hogy milyen pontszám milyen helyezést ér. Tehát a legtöbb pontot kapott áll az arany érmesek kategóriájának első helyén. Ő az abszolút első helyezett. Utána sorban következnek a kevesebb pontot kapott versenyzők. Az enyém a 6. lett a sorban, tehát a legelső az ezüst érmesek között, ami külön öröm számomra! :)

Még a tegnap estéről annyit írnék,hogy ugye akkor volt az eredményhirdetés. Már nagyon vártam, kíváncsi voltam hogyan szerepelek na és arra is, hogy a többiek miket csináltak, mert nagy titkolózás van ilyenkor és a végén olyan jó megtudni ki melyik tortát alkotta. Addig is marad a találgatás.

Szóval eredményhirdetéskor ellátogattam a Webcuki oldalra és nem találtam azt se hirtelen, hogy hol kell keresni a listát. Aztán amikor megláttam, nem hittem a szememnek... :) Elkezdett remegni kezem-lábam, elkedztem visítozni örömömben és amikor a családnak mondtam, hogy ezüst érmes lettem, már zokogtam az örömtől... Hihetetlen érzés volt! Azt kívánom mindenki éljen át egy ilyesmi élményt legalább egyszer az életben! :) Ráadásul még egy nyereménytárggyal is megjutalmaztak! Egy Zila tortaforma a nyereményem! :) Olyan régóta áhítoztam már egy ilyenre! Rengeteg ötletem van, hogy miket lehet benne készíteni, úgyhogy gyakori vendége lesz a Zila formában készült desszert a blogomnak, abban biztos vagyok! :)



Végezetül szeretném megköszönni Németh Zoltánnak és Földi Lenkének a szervezést és azt, hogy lehetőségünk volt részt venni a versenyen! Továbbá az összes zsűritagnak és támogatónak is nagy köszönet mindenért! :) Igazán nívós versenyen vehettünk részt!

DÍJKIOSZTÓ: MOSONMAGYARÓVÁRON A HALLER GASZTO KUPÁN! AKINEK VAN KEDVE ÉS IDEJE, LÁTOGASSON EL A RENDEZVÉNYRE!
További infó ITT!!!

Én ott leszek! :)


Szeretnék gratulálni a többi versenyzőnek is, mert hihetetlenül szép dologat alkottak! :)

Nudleee

2012. február 19., vasárnap

Életjel és UKBA beszámoló :)

Na igen... Nagyon régen írtam... De mostanában ugye nem tortázom és nem nagyon tudok újat mutatni.
Illetve ostyaképeset csináltam kettőt a családba, de az nem különleges annyira hogy mutogassam. :)

Az egyetlen normális kinézetű tortát még januárban készítettem anyukám szülinapjára. De azt meg nem mutathatom meg... Mivel versenyre neveztem vele! :) Húúú most jut eszembe, épp ma lesznek nyilvánossá téve a versenymunkák! Már nagyon izgatott vagyok! Nagyon várom, hogy megnézhessem milyen művek lesznek!!!!! :)


Igazából ennek a bejegyzésnek az UKBA (Nemzetközi Cukrászati, Sütőipari és Gasztronómiai Szakkiállítás) a lényege, ugyanis volt szerencsém február 5.-én ellátogatni a rendezvényre! Idén először a Foodapest-el együtt volt megrendezve az esemény. Ez utóbbi a csomagolástechnikát és a különböző gépeket, felszereléseket mutatta be.

Gondolom szinte mondanom sem kell, hogy mennyire frenetikus nap volt! :) Nagyon jól éreztem magam! Igazi kikapcsolódás volt, nagyon feldobta a kissé monoton napjaimat! Na és annyira jó volt végre pár tortás cimbivel találkozni! :) Bár azt sajnálom, hogy pont akkor volt az a nagy havazás a déli országrészen, ami sok kedves ismerősömet arra kényszerített, hogy otthon maradjon... Na de majd velük is találkozom, tuti lesz rá alkalom! :)


Íme a kis csapat :)


Balról jobbra haladva: Kádár Veronika, 
Nudleee, azaz jómagam :), Németh Zoltán (Némó), Horváthné Hegedűs Brigi (Anyatigris),
és Némethné Szilágyi Vali.


Krickyvel futottunk még össze és Farkas Vilmossal találkoztunk, akinek nagy tisztelője vagyok, hiszen gyönyörű tortákat készít! Sajna vele nem fényképezkedtünk, mert elég elfoglalt volt, éppen Zila tortaforma bemutatóra készült.

Na de jöjjenek az élmények! :)


Anyatigris Brigivel, aki nagyon kedves tortás ismerősöm és a párommal vágtunk neki az útnak.

Brigusz és én :)

Már az utazás is nagyon jól telt, hiszen Brigivel be nem állt a szánk... :) Kitárgyaltunk sok mindent ami az elmúlt egy évben történt, ugyanis akkor találkoztunk utóljára... Jól elrepült az idő azóta.
Amikor megérkeztünk, azt se tudtuk miket nézzünk meg, annyi látnivaló volt! A nagyüzemi cukrász üzemek berendezésétől kezdve az alapanyagokig, különböző eszközökig, díszekig, minden volt! Mivel Brigi cukrász, lelkesen magyarázta melyik gigantikus méretű nagyüzemi gép mire való! El voltam ámulva az óriási kelesztőgépek és keverőgépek látványától. Meg is beszéltük, hogy ezekben bizonyára nem 6 tojásból készül a piskótatészta! :)

Aztán amit nagyon élveztünk még, az a fagyikóstolás volt... :)



Húúú ha tudnátok mennyire mennyei és hab könnyű fagyikat kóstoltunk! Ilyen finomakat még soha nem ettem... Igazából nem vagyok egy nagy fagyis. Talán épp azért, mert amiket eddig kóstoltam, nem igazán ízlettek. Jeges, nem túl krémes és nem is ízletes a fagyik többsége, amikkel eddig találkoztam. De most rádöbbentem, hogy létezik finom fagyi is! :) Olyan különleges ízeket is kóstoltam, mint macaron, epres sajttorta, grillázsos-sós mogyoró, de egyszerű málna és csokifagyikat is kóstoltunk, ezek is nagyon ízlettek! Igazából az volt a legjobb nekem, hogy végre nem csak azt a tömör édes ízt éreztem, hanem végre az alapanyagok valódi íze dominált!

A képen különböző torták ihlette fagyi kreációk vannak! :) Eszterházi, barackos kölestorta, szilvagombóc torta, madártej torta, stb. Hát nem isteni a látvány?! :)



Igazából szinte mindenhol készültek kóstolóval. Finomabbnál finomabb péksütiket is ettünk,
pl. az M-Gel-nél kóstolt teljes kiőrlésű lisztből készült kakaós foszlós kalács igazán megdöbbentett minket. Egyáltalán nem éreztük, hogy nem sima liszttel készült a termék! A párom nem szereti a teljes kiőrlésű, vagy magvas dolgokat, de ezt még ő is élvezettel majszolta! :)

Volt még karamell bemutató is. Mindig ámulattal nézem, hogy abból a forró cukorból milyen hihetetlen dolgokat alkotnak... Jajj de szívesen kitanulnám ezt a mesterséget! Annyira könnyűnek tűnik az ilyen bemutatókon, pedig valójában bazi nehéz! :) Nagy szakértelmet, türelmet, pontosságot igényel. Na meg az sem árt, ha valakinek azbesztből van a keze, mert iszonyú forró a cukor, amiből a csodák készülnek. Volt szerencsém kipróbálni még 2 éve, amikor fórumos találkozónk volt és Némóék elhozták a felszerelésüket. Tényleg nem egyszerű...

Az egyik fénypont számomra a cukrászati artisztikai verseny volt! Elég sok munka ki volt állítva, amit a szakmai zsűri értékelt. Mutatok néhány képet ezekről!

Kádár Verus arany érmes tragantból készült dísze



Némó szintén arany érmes karamell kreációja

Rózsa Krisztina alkotása: Zsiráf :)


Szintén Rózsa Krisztina - Sárkány :)


Kalózos :)


Ezek voltak az abszolút kedvenceim! Viszont az összes képet feltöltöttem egy nyilvános Picasa albumba, ahol megnézhettek mindent amit érdekesnek és szépnek találtam a kiállításon! Érdemes megnézni, mert sok közeli képeket csináltam a versenymunkákról. Szóval a részletek hihetetlenek, nézzétek meg.

Na de még szót kell ejtenem a pékek által készített csodákról. Kelt tésztából olyan szépséges dolgokat csináltak, hogy csak bámultunk... :) Bevallom őszintén, hogy utóljára 2 éve próbálkoztam kelt tésztás sütivel, de elég rendesen eldeformálódott és szétkelt. :) Úgyhogy minden elismerésem azoké, akik nem hogy egy kalácsot, hanem bonyolult és szép dolgokat csinálnak kelt tésztából. Néhányat megmutatok!

Templom 


"Magyarország értékei"


Én és a pékember! :)


Hát ennyi lett volna az UKBA beszámolóm. Remélem élveztétek! :) Ha lesz lehetőségem, jövőre ismét elmegyek, mert nagyon szuper volt! :)

Nudleee

2012. január 7., szombat

Karácsonyi gasztro ajándékok - Tojáslikőr

Először is azzal kezdeném, hogy nagyon boldog új évet kívánok nektek! Kívánom, hogy minenkinek úgy alakuljon az éve, ahogy szeretné!

Jól elmaradtam a blogozással mostanában, de sajnos történt pár olyan dolog ami miatt se kedvem, se energiám nem volt írogatni. Most igyekszem bepótolni kicsit. Kezdve a karácsonyi gasztro ajándékokkal.

Tojáslikőrt, trüffelt, és bonbonokat ajándékoztam. (Ja és még habkarikát szerettem volna, de erről később...)


Karácsonyi gasztro ajándékok



Írok nektek receptet is, hátha hasznát veszitek valamikor.

Először is a tojáslikőr. Hát ez valami mennyei lett... Egyszer már készítettem húsvétkor, de a mostani valahogy sokkal jobb lett. Annyira krémes és finom lett, hogy anyummal nem győztük iszogatni! :) Na és az ajándékozottaktól is jó visszajelzéseket kaptam.

A receptet a Kifőztük Magazin legelső számából néztem ki még anno. Kiskukta publikálta.

Kicsit módosítottam az eredeti recepten. Kevesebb cukrot és vodkát tettem bele, nekem valahogy így jobban ízlik (aki alkoholosabban szereti, tehet bele többet is). Egyébként hőkezelve van a tojás, így totál biztonságos, bátran készítsétek el. Ráadásul nagyon egyszerű megcsinálni!

TOJÁSLIKŐR

Hozzávalók:

3 friss tojássárgája
10 dkg porcukor
2 + fél dl tejszín
1 dl vodka
Fél rúd vanília, vagy 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A tojások sárgáját a porcukorral fehérre, habosra keverjük, végül belerakjuk a fél dl tejszínt. A többi, 2 dl tejszínt felforraljuk a vaníliarúddal, vagy a vaníliás cukorral. Ha felforrt, kivesszük a vaníliarudat, végül óvatosan a tojássárgájás masszához csurgatjuk úgy, hogy közben kézi mixerrel folyamatosan keverjük. Ezután visszarakjuk a tűzre és besűrítjük. Nem kell agyonra főzni, csak hogy kicsit besűrűsödjön! Végül langyosra hűtjük és beleöntjük a vodkát. Üvegbe öntjük és hűtőbe rakjuk. Másnap fogyasztható!

Én most négyszeres adagot csináltam egyébként! :)

A trüffel és a bonbon majd a következő bejegyzésben. Nem akarok mindent egyszerre rátok zúdítani.

A karácsonyi nagyon egyszerű és összecsapott tortáimat azért megmutatom. :) Tejszín bevonatúak egyébként. Az itthonra készült tortára kinyomócsővel rábiggyesztettem néhány hópehely szerűséget. A másik pedig ajándékba készült a párom családjának. A kishuga nagyon örült a hóembernek! :) Tudom, hogy nem a tőlem megszokott kidolgozással készültek, a fotózás is csak hirtelen lett megoldva, de most sajna csak ennyire tellett az időmből.


Karácsonyi torta 1


Karácsonyi torta 2



Egyénként egy  szépecske tortát is készítettem mostanság, de azt nem mutathatom meg, mert egy tortaversenyre nevezek vele! :) Majd februárban közzéteszem!

Nudleee
sutibox.hu - a gasztroblogok gyűjtőoldala - kis banner