2012. június 19., kedd

Finomságok vására - beszámoló :)

Írtam pár bejegyzéssel ezelőtt, hogy milyen csudi klassz eseményre hívtak meg engem! Végre elkészítettem a régen megígért beszámolót! :) Június 3.-án Szigetmonostoron a Rosinante Fogadóban kézműves finomságok vásárát tartottak. Még soha nem voltam ilyen rendezvényen korábban ezért nagy izgalommal vártam! A nagy nap előtt megkaptam egy listát a kiállítókról. Megmondom őszintén, alig ismertem valakit. Akin viszont nagyon megakadt a szemem, az nem volt más, mint Papp Emese, mestercukrász és a Soufflé Cukrászda tulajdonosa egyben! :) Gondolhatjátok mennyire megörültem, amikor megtudtam, hogy ő is ott lesz! A receptjeit rendszeresen olvasom a Nők Lapja Konyha magazinban (hozzá is teszem gyorsan, hogy ez az egyik kedvenc magazinom, mivel sok-sok gasztroblogger receptje szerepel benne). A többiekről viszont nem sokat tudtam.

Tudni kell, hogy a Rosinante valami mesés (és eldugott) helyen van! Kompozni is kellett, hogy elérjük Szigetmonostort, szóval már magában ez is egy élmény volt nekem! Aztán amikor beértünk a Szentendrei-Szigetre, megdöbbenve vettük észre, hogy fogalmunk sincs merre menjünk... :) Azt hiszem a negyedik embert kérdeztük meg, mire végre odataláltunk a fogadóhoz! Meglepődtünk, amikor megláttuk, hogy mennyien vannak... A fodadótól kb 150 méterre kellett leállnunk az úton.

Odasétáltunk és nagyon kedvesen fogadtak minket, aztán megmutatták az utat a kertbe, ahol a kirakodóvásár volt. Az első, amire figyelmes lettem, hogy mindenféle kellemes illatok lengték be az udvart és a színkavalkád valami fantasztikus volt! Ezt látni fogjátok a képeken is! Nagyon sokat fotóztam! :)

Legelőször egy mutatós kis lekváros standba botlottunk. Már maguktól a lekváros üvegcséktől el voltam ájulva, hiszen annyira pompásan néztek ki! Na és az ízek... Hát ilyen különlegessékeket még soha nem kóstoltam! Egyébként arról is szólt a vásár, hogy mindennel végigkóstoltattak minket! :) Mondanom sem kell gondolom, hogy ennek nem voltam ellenére egy csöppet sem! :) Szóval volt itt mindenféle lekvár és zselé... A fenyőrügytől kezdve a fehércsokis és fűszeres dzsemeken át minden!




Aztán fordultunk egyet és ismét egy lekváros stand következett! A Csikos lekvárok birodalma! Te jó ég milyen mutatós volt! A kedvencünk a feketeerdő ízű lekvár volt belga étcsokival és a csersznyelekvár virágszirmokkal! Hmmm. :) Tudni kell, hogy a lekvárok megalkotójával beszélgettem, Kocsis Bálinttal! Irtó kedves és mókás fazon! Kifaggattam őt egy két dologról és nagyon jót beszélgettünk! A végén amikor vásároltunk, még egy üveg lekvárt is kaptam tőle ajándékba! :) Azt mondta próbáljam ki majd tortába! Erdeigyümölcs lekvárt kaptam, friss bazsalikommal elkészítve! Még azóta is lapulnak a szépséges lekvárok itthon a polcon... Nem volt szívem felbontani őket... De a kísértés nagy, szóval nem sokáig fog ez így maradni!!! :)





Ugye mennyire istenien mutatósak??? Na és az ízük... Fenomenális!

Na szóval... :) Ballagtunk tovább. Fűszerész standjához értünk! Totál feldobódtam, amikor megláttam a sokféle liofilizált gyümölcsöt! :) Felénk még véletlenül sem lehet ilyesmiket kapni, szóval lecsaptam rájuk... És ez még enyhe kifejezés. :) Vettem még céklaport is. Tudni kell, hogy ételszínezékként kiváló és természetes anyag. Így most már lehetséges, hogy valamikor megpróbálok vörös bársony (Red Velvet) tortát sütni! :) Mesterséges színezékkel nem lenne gusztusom elkészíteni és megenni. :)

Volt még rengeteg távolkeleti fűszer és mindenféle fűszerkeverék! Na és a színek...



Ezek a chili szálak is nagyon tetszettek! :)



Még egy kép... :)


Rögtön a fűszeres stand mellett kecske és tehénsajtokat kóstoltam! A diós volt a kedvencem!!!


Épp itt vágják nekem a finom borsos fűszerezésű tehénsajtot! :)


A következő helyen kézműves, horgolt termékek voltak és egy nagyon kedves hölgy! Le a kalappal előtte, hogy ilyen türelme van ezekhez az aprólékos dolgokhoz! Nekem nem lenne! :)


Aztán Papp Emese mestercukrász mini vására következett... Gondolhatjátok mennyire el voltam ájulva! :) Emese nagyon kedves volt! Gratuláltam neki a munkásságához, aztán kóstolás következett! :) Jázmin, mangó, meggy, levendula, csokis-banán és macaron fagyit kóstoltunk... Igazából nem is tudom melyik volt a kedvencem... Nem vagyok egy nagy fagyis... De ezek valami isteniek voltak! Végre nem csak azt éreztem, hogy valami jeges cukros ízetlen valamit eszek, hanem igazi ízük is volt! Na és még macaron-t kóstoltam... Pisztáciásat. Hú. El is áll a szavam. Nagyon rég nem ettem ilyen finom édességet!!!!  Tökéletes volt!

Voltam olyan lökött, hogy nap végén fotóztam le a fagyis pultot... :) Szinte a kiürült fagyis tégelyekkel... :)


Na és a legfinomabb... A pisztáciás macaron... Jujj de megenném most!!!! :)



A következő hely egy kis csoki mennyország volt! Itt kóstoltam életemben először valódi kakaóbabot! Nagyon ízlett! Kár, hogy nem vettem! Lehetett kapni 50 grammos kiszerelésben, de majd máskor! :) Azért hibiszkuszos-liofilizált gyümis kézműves táblás csokoládét vásároltam! :))) Igazi gombóc artúr vagyok, így nem tudtam ellenállni neki! :)



Ismét sajt.... De milyen... Etyeki sajtos Zsuzsa termékeit kóstolhattuk. Vásároltunk parenyicát... Hazaérve kóstoltuk meg és rögtön egyet értettünk abban, hogy ilyen finom sajtot soha életünkben nem ettünk... (Higgyétek el, egy cseppet sem túlzok!!!)
Ha lesz alkalmam Zsuzsa asszony sajtjaival találkozni valahol, ezekből a mini parenyicákból felpakolok, az tuti!!! :)


Ahogy a felirat is mondja... :)


Fahéj és levendula standja következett... Csupa csoki és bonbon! :) Nagyon kedves és lelkes fiatal párt ismerhettünk meg! Hamarosan lesz honlapjuk is, én nagyon várom!


Ez a levendulás kanna külön elnyerte a tetszésemet!  Remek fotóalany volt! :)



Az udvaron következő hely, ahová elérkeztünk, a Rosinante fogadó saját standja volt. Hát itt aztán volt minden, ami szemnek, szájnak ingere... Sajtok, olajok, édességek, joghurtok, lekvárok, szörpök és még sorolhatnám.



Ezeknek az olajoknak valami fantasztikus színe volt! :)




Annyira ízlésesen volt minden elrendezve! Tényleg Francia piacokat idéző hangulat volt! 



Ez a régi stílusban berendezett kis rész külön a szívemhez nőtt! 





Tovább sétálva az udvar közepén álló kiállítókhoz érkezünk. A kecsketej szappanos stand iszonyú elegáns volt. Egy óriási régi bőröndben voltak elrendezve a csodás illatos szappanok.



Ugye mennyire elegáns? :)



Végül, de nem utolsó sorban Kaldeneker György és az ő frenetikus lekvár kompozíciói. Aki egy kicsit is jártas a gasztronómia világában, biztos hallott már róla. 


Csodálatosak és egészségesek (meg persze iszonyatosan finomak)! :)





El kell mondanom, hogy rengeteg élménnyel gazdagodtam aznap! Olyan új és számomra ismeretlen ízekkel ismerkedtem meg, amikről még álmodni sem mertem! :) Hála a sok kreatív és lelkes kiállítónak. Azt tudnotok kell, hogy mindenki borzasztó kedves és szimpatikus volt! Nagyon élveztem, hogy olyan dolgokról el lehetett beszélgetni, amik engem is igazán érdekeltek! Amit mindenkin észrevettem, az volt, hogy igazán szívvel-lélekkel és nagy szeretettel beszélnek a munkájukról. 


Azt hiszem nincs is ettől jobb dolog! :)

Nudleee

2012. június 14., csütörtök

Scooby Doo torta

Na már nem is húzlak benneteket a  gasztro vásáros bejegyzéssel... Tegnap elkezdtem megírni, de másfél óra alatt sem jutottam a végére. Túl sok kép van, és sok mondanivaló. Szóval tolódik megint....

Úgyhogy most mutatok inkább egy Scooby Doo-t, amit tegnap készítettem. Egyszerű kis torta, semmi extra. :) Formatorta végülis, de nem akartam sokat lefarigcsálni belőle, mert enni is kellett belőle valamit! :) Szóval nem sokat faragtam, csak picit megformáztam. A Scooby-fejet airbrush-al festettem, és körvonalaztam vékony fekete vonallal. Erről ennyi, most ez ilyen rövidke bejegyzés! :)



UI.: Persze ezt is túlaggódtam... :) Nem tudtam mit rakjak a tortára... Mármint Scooby fejet, testet, vagy mit, ami arányos nagyjából egy 20x30-as piskótához képest... :) De szokás szerint kár volt ennyire betojni! :)))

Nudleee

2012. június 11., hétfő

Hátizsák torta

Na megint nem az a bejegyzés következik, amire gondoltam, hogy következik! :))) A gasztro élményeimről akartam beszámolni, de az túl hosszú bejegyzés késő estére... 10 óra van és jobb ha teljesen topon leszek, amikor arról írok, hogy át tudjam adni kissé a gasztro vásár hangulatát. Most fáradtan nem igen tudnék normális bejegyzést írni róla!

Szóval hátizsák! :) 40 szeletes volt... És tudni kell azt, hogy egyik napról a másikra kellett gyorsan és hirtelen megcsinálnom... Szóval időm se volt kitalálni milyen legyen és mit hogyan csináljak. Annyit tudtam, hogy rózsaszínnek kell lennie, hercegnőkkel, Mirella felirattal. Hááát... Való igaz, volt ettől sokkal szebb és kidolgozottabb tortám is, de tényleg baromira szorított az idő!





Amivel viszont nagyon jól sikerült feldobnom az összképet szerintem, azok a pillangók! :) Eleve imádom őket! És nemrégiben sikerült csudi klassz stencileket beszereznem a helyi papírboltban! Már alig vártam, hogy kipróbálhassam őket! :) Végre itt volt a remek alkalom! Lilára, és rózsaszínre fújtam őket, kissé színátmenetesen. Aztán a végén lüszterrel csillogóvá tettem őket!

Na jó... Szerintem a cipzáros (ez milyen hülye szó) rész is elég jó lett. :) Apumnak meg ne mondjátok, hogy a kabátjával csináltam! :))))




És még egy kép oldalról.



Amit rövid idő alatt ki tudtam hozni belőle, az ennyi. Jobban szeretek hetekig agyalni egy tortán! :)

Nudleee

2012. június 8., péntek

Könyv torta elsőáldozásra

Húúú már nem is tudom megmondani mikor csináltam ezt a tortát... Azt hiszem 3 hete... De annyira össze-vissza minden kavargott a fejemben azóta, hogy elfelejtettem bejegyzést írni róla.

Szóval iker kislányoknak készítettem ezt a könyv formájú tortát. Ezért is vittem bele egy kis rózsaszín játékosságot a virágokkal. Túl komor lett volna szerintem simán az arany-fehér kombináció.

Túl sokat nem tudok írni erről a tortáról... :) Jó nagy volt, 40 szeletes. Az imakönyvet keksz masszából készítettem és beburkoltam. A többi részén semmi extra. :) Kár, hogy nem tudtam napfénynél lefotózni, gyönyörű csillogó arany színe volt a kellékeknek! :)

 


Hamarosan jövök egy új tortával! :) Jajjj!!! A finomságok vásáráról is írok majd egy bejegyzést! Valami csudi klassz élmény volt! Sokat fotóztam! Na de ami késik, nem múlik! ;)

Nudleee

2012. június 2., szombat

Fehér-zöld esküvői torta


Azt hiszem ilyen gyorsan még nem tettem közzé egy tortát sem... :) Nemrég vittem le az esküvő helyszínére. Szóval előbb láthatjátok, mint a lagzizók! :)  Annyi időm volt, azóta, hogy "megreggeliztem" az imént, mert eddig még nem volt időm enni se. Na meg egy picit pakolásztam a romokat a konyhában. De most nincs erőm befejezni, pihizem kell egy kicsit. Szóval addig amíg kifújom magam, gyorsan megírom ezt a bejegyzést. :)

Hát nem is tudom mit írjak erről a tortáról.... Szerintem magáért beszél. Nem mintha el lennék szállva magamtól, mert mindig találok ám sok hibát a tortáimban (ebben is), de azért ez most nagyon tetszik! Közel áll a kis szívemhez a színvilága, az egyszerűsége és a kis virágok sokasága. Simán elfogadnám saját esküvőmre is! :) 3 napja ezen dolgoztam, azt hiszem eredményesen. Lássuk be, egy esküvői torta elkészítése nem kis feladat. Ráadásul mindig törekszem arra, hogy ilyenkor kihozzam magamból a maximumot, mivel 2 ember életének egyik fontos eseményén fog szerepelni a művem. Épp ezért rengeteg időt szánok az esküvői tortákra, hogy igazán exkluzívak legyenek.



Mielőtt folytatom, megmutatom.


Végre volt időm fotózni, ezért az állványra kerülés előtt is készítettem pár képet külön az emeletekről. Azt hiszem ezt a tendenciát máskor is követnem kell! :) Sokkal jobban látni a részleteket, mint az állványon! Valójában azt hiszem nem jó állványt csináltattam... :( A mostani eszemmel valami eltolt alakzatot készíttetnék, ami nem fedi ennyire egymást. De ez van, úgyhogy ezt kell szeretni! :) Azért örülök, hogy legalább van állványom! :)




Külön minden szintet lefotóztam.

Az alsó, azaz a legnagyobb kör.




A középső szint.


Aztán a legfelsőről is készült kép. Cuki ez a Szamos nászpár, ugye? :) Szerintem egyszerű és elegáns. Nem is kell ettől nagyobb egy esküvői tortára szerintem.


A virágokról is csináltam egy közelit.



Persze a virágokon van még mit finomítani, gyakorolgatni, de egyelőre ezektől szebbeket nem tudok! :) Bár tetszenek, de ezek csak olyan fantázia virág szerűségek. Na jó ezt mindig elmondom, már biztos elegetek van ebből... :) Végülis a tavalyi legelső orchideámhoz képest ez már például nagyon szép! :)

Gyöngyház színű lüszter festékkel tettem csillogóvá a tortát, illetve a bogyókat, a leveleket és néhány virágot. Na és magamat is. :) Fénylek még most is, mint a Salamon tudjátokmije. :) Szerintem egy hétig csillámot fogok fújni az orromból! :) Sebaj, ez legalább étkezési célra szánt csillogás, szóval ártani nem fog. :)

 
Na jó, ennyi volt a pihi, most megyek és restaurálom a konyhát. :)

Véleményeket kérek ám a tortáról! :)

Nudleee

2012. május 30., szerda

Kézműves finomságok vására :)

Meghívást kaptam egy nagyon jónak ígérkező gasztro eseményre, ami a Szentendrei-szigeten egy fogadóban lesz megtartva most vasárnap, azaz június 3.-án. Természetesen a meghívást elfogadtam és örömmel részt veszek a rendezvényen! :) Bárki eljöhet, akinek kedve van. Regisztráció után mindenkit szeretettel várnak az ingyenes programokon! Gyermekeknek külön szerveztek mindenféle foglalkozást, így őket sem kell otthon hagyni! :)

Megmutatom a plakátot, azt hiszem magáért beszél! :)



Június 1.-jéig (péntekig) lehet jelentkezni!

Nudleee

2012. május 29., kedd

Epres-csokis torta

Hááát. Ez aztán a mennyei finom csemege! Ma készítettem anyukám névnapjára. Az egyik nagyon kedves tortás barátosnőmtől, Kláritól kaptam meg a receptet! Ezúton is köszönöm neki, hogy megosztotta velem! :)



Az érdekessége, hogy a piskótában nincs liszt. Lehet nyírfacukorral is készíteni és úgy diétás tortának is beillik. :) Azért én rendes cukrot raktam bele... Ennek az az oka, hogy nem tartunk itthon nyírfacukrot.

Étcsokival, fehércsokival és eperrel díszítettem a tetejét. Klárié ettől sokkal szebb volt ám! :) De azért erre se mondanám, hogy visszataszító! :)))


Ha lesz érdeklődés, akkor majd bepötyögöm a receptet. Most nem sok időm van. De valamelyik nap megoldom, ha kéritek. :)

Na szóval. Itt a recept! Bocsánat, hogy csak most írom be, de nem nagyon volt időm. A facebook-on is kérték többen, így ideje beírnom! :)


Epres-csokis torta (Zalai Klári receptje alapján)Lisztmentes piskóta
22-24 cm-es tortakarikához:
 

9 db tojás
130 g cukor, vagy nyírfacukor
80 g csokoládé (minimum 55% kakaótartalommal)
150 g finomra darált dió
Elkészítés:
A csokoládét vízgőzön felolvasztjuk.
A tojások sárgáját kihabosítjuk.
A tojásfehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük.
A felvert sárgáját és a fehérjét óvatosan egy hablapát segítségével összekeverjük, majd ennek a habnak az  ¼  részét elkeverjük az olvasztott csokoládéval, ekkor kézi habverőt használjunk, és gyors, határozott mozdulatokkal dolgozzunk.
A csokoládés részt óvatosan keverjük el a maradék tojáshabbal, és közben szórjuk hozzá a finomra darált diót is.
A bekevert piskótatésztát tegyük át az előkészített tortaformába és 165 fokon 45-50 perc alatt süssük készre.

Töltelék:Klári így írta le:

"Felvertem fél liter állati tejszínt, bele egy nagy epres joghurt, és 2 zselatinfix. Egy kis gyümölcsöt összeturmixoltam és egy kis cukorral meg egy kevéske zselatinnal összefőztem és úgy töltöttem meg a piskótát hogy néhol a joghurtos krémbe a kanállal csináltam kis mélyedéseket és abba csurgattam a gyümölcsös szószból. De csak picike zselatint tettem bele hogy ne follyon nagyon de ne is álljon meg."

Én annyival egészítettem ki, hogy kb 10-15 dkg epret összenyomkodtam, beleraktam a joghurtba. Gázra tettem és felmelegítettem. DE NEM FORRALTAM! 2 lapzselatint beáztattam és beleraktam (lehet, hogy 1 is elég lett volna). Hagytam kihülni és így kevertem a zselatin fixes tejszínhez.

Ezen kívül epres szószt is készítettem, ahogy Klári írta! :)

A kihült piskótatésztát kettévágtam és az egyik lapot tortakarikába raktam. Az oldalát kiraktam eprekkel. Beleöntöttem a tejszínes krémet, végül ráraktam a második tortalapot. Hűtőben alaposan kidermesztettem. Végül étcsokit olvasztottam gőz felett és olajat öntöttem bele. Ez került a torta tetejére. Epreket nyomtam bele körben, ezekre is folyattam étcsokit. Aztán kb 2 kocka fehércsokit mikróban felolvasztottam, majd ezzel még megcsurgattam a tetejét.

Mennyei! :)


Nudleee
sutibox.hu - a gasztroblogok gyűjtőoldala - kis banner