2014. december 15., hétfő

Finom, puha mézes puszedli

Csak egy gyors bejegyzés, mert ma megígértem a blogom fb oldalán nektek, hogy hozom a receptet! :)

Először 2 éve készítettem el ezt a fajta puszedlit, akkor még Angliában éltem és többek közt ezeket az édességeket árultam a helyi karácsonyi vásárban. Nagyon finom, puha és kellemesen fűszeres sütikről van szó. Az ízesítését lehet variálni. Akár simán mézeskalács fűszerkeveréket is rakhattok bele. Vagy kakaópor is mehet bele és akkor ismét más ízvilágot kaphattok, de ebben az esetben a citrusokat mindenképp elhagynám a receptből.



Az eredeti receptet Gesztenyénél olvastam, de azóta módosítottam rajta itt-ott.

Hozzávalók:
3 tojás,

12,5 dkg vaj, 

12,5 dkg méz, 

1 citrom héja és leve,

1 narancs reszelt héja,
(a citrusok elhagyhatók, de különleges íze van, ha belerakjátok)

15 dkg porcukor,

1/2 cs. sütőpor,


50 dkg finomliszt,

4 ek. tejföl,

1/2 tk. őrölt szegfűszeg,

1/2 tk fahéj, 

1/2 tk gyömbér
(a fent felsorolt fűszerek helyett mézeskalács keveréket is használhattok)

+25 dkg porcukor a mázhoz

1 kilónyi masszátok lesz, amiből kb 40 darab puszedlit készíthettek. Én egyből dupla adagot csináltam, de hozzáteszem, hogy már alig van belőle.... Úgyhogy karácsonyra nem hiszem, hogy marad... Bármennyire is elő akartam készülni egy héttel korábban. Hrrr! :)

Elkészítés:

A tojásokat ketté választjuk (a fehérje majd a mázhoz kell) és a sárgáját habosra keverjük a porcukorral, citromlével, citrom és narancs héjjal, a vége felé a tejfölt is beledolgozzuk. A mézet és a vajat felolvasztjuk (ne legyen forró). A lisztet kimérjük és átszitáljuk a sütőporral és a fűszerekkel. A mézes masszához keverjük a tojássárgájás habot, majd beleadagoljuk a lisztes keveréket és jól eldolgozzuk. Én először kézi habverővel csináltam, majd a vége felé kikapcsoltam a gépet, kivettem az egyik keverőszárat és azzal forgattam össze. Ezután folpack rá és mehet egy éjszakára a hűtőbe. Másnapra szépen összeérnek az ízek és a liszt magába szívja a folyadékot. Ne ijedjetek meg, ha ragacsos marad, ne tegyetek hozzá több lisztet, max annyit, ami ahhoz kell, hogy fel tudjátok vagdosni kisebb darabokra. Először osszátok négy felé a kész masszát és formáljatok rudakat, amit utána vágjatok fel 10 egyenlő részre. Végül gömbölyítsétek ki és rakjátok sütőpapírral bélelt tepsire. Egy gáztepsiben 20 db elfér. Kissé lapítsátok meg a tetejüket a tenyeretekkel és mehet is a 160 fokra előmelegített sütőbe 14 percre. Én légkeveréssel csináltam, 2 tepsivel sütöttem ki egyszerre. Nem kell pirosra sütni! A talpukat ha megnézitek, annak kell csak szép pirosnak lenni. Aztán kiszeditek és hagyjátok teljesen lehűlni.

Végül a máz. Én most nem mártottam be az egész puszedliket, csak a tetejüket, hogy ne kelljen gitter rácsra rakni őket és várni amíg lecsöpögnek. Szóval csak fejjel lefelé peremig megmártottam őket és utána sütőpapírra helyezve egy éjszaka alatt megszáradnak. Nem ajánlom, hogy sütőben szárítsátok, mert bár fényes lenne, de könnyen felhólyagosodhat, vagy a túl nagy hőtől lefolyhat a máz.

A tojások fehérjéhez hozzáadjátok a 25 dkg porcukrot és addig keveritek kézi mixerrel, amíg sűrű krém-szerű habot nem kaptok. A vége felé pár csepp citromlé, vagy ecet kerüljön bele. Az asztalhoz szoktam ütögetni a keveréket, hogy a buborékok távozzanak. Ugyanis szebb a felülete a puszedliknek, ha nem buborékosak! :) Aztán ebbe mártjátok a puszedliket! :)


Remélem nektek is annyira fog ízleni, mint nekünk! :)
Ezúton is köszi az alapreceptért Gesztenyének!

Nudleee

2 megjegyzés:

Millye írta...

Csábítóan hangzik :) imádom

Nudleee írta...

Finom is! :) Csináld csak meg! ;)

sutibox.hu - a gasztroblogok gyűjtőoldala - kis banner