2012. szeptember 1., szombat

Tejszínrózsás torta - újabb kihívás

Írtam az előző bejegyzésben, hogy ismét alkalmam volt tortát készíteni. Ezúttal az anyukának a szülinapjára, ami hétfőn volt! Ugyanolyan csokis piskótát készítettem, mint legutóbb (nekem nagyon ízlik ez az új fajta) és tejszínes karamell krémmel töltöttem meg. Igazán jó párosítás szerintem! :)

Szóval itt is ki akartam próbálni az otthoni jól bevált technikámat, azaz a tejszínrózsa készítést habzsákkal és kinyomócsővel. Előre rettegtem, hogy a tejszínnel fogok-e tudni bánni... Itt Angliában ugyanis nincs mű tejszín, mint otthon (azaz növényi eredetűt nem lehet kapni), csakis igazi állati eredetűt, de ebből van több féle is, különbőző százalékú zsírtartalommal... Na ezzel nem is lenne baj, mert ugye ez nyilván sokkal finomabb, de én az otthoni fajtákból nem tudtam olyan habot verni, amiből szép rózsákat lehetne kinyomni, amiknek ráadásul tartásuk is volna... Ezért én mindig növényit használtam. Szóval ezért féltem én, hogy mi lesz ha felverem a double cream-et és nem tudok mit kezdeni vele... Érdekes ez a tejszín! :) Nagyon sűrű. Kicsit tört-fehér színe van és ezt is ki kell tapasztalnom először, mint minden mást... Szóval elkezdtem felverni egy kis porcukival... Gondoltam, hogy tart majd vagy 5 percig, mint otthon (mert otthon az állati tejszínt nem olyan egyszerű felverni és még valamilyen fixáló anyag is kell bele, h ne essen rögtön össze), szóval elkezdtem felverni és egy perc sem telt bele, máris olyan kőkemény krém lett belőle, hogy alig jött le a keverőfejről. :) Sokkal zsírosabb ez a tejszín, mint otthon, ezért lehet ennyire gyorsan felverni. És ez baj volt nekem... Nem tudtam, h pillanatok alatt ennyire "megköt". Egyébként a térfogata sem nő meg annyira, szóval rájöttem, hogy 3 dl nem lesz elég a torta bevonásához - ami csak egy kis 20 cm-es zsúrtorta volt - és a virágokhoz, levelekhez. Mindegy, a lényeg, hogy kemény tejszínnel nem lehet szépen bevonni egy tortát, sőt virágokhoz is túl kemény volt... Én hülye, fogtam magam és löttyintettem hozzá egy kis tejet, hogy majd ezzel picit lágyabbá teszem... :) Ha otthon növényivel dolgozom és kicsit keményebbre verem, mint kellene, ez működik... De nem állatinál. :))) Soha többé nem teszek ilyet. Totálisan szétdobódott a tejszín, tiszta ikra lett... Szörnyű volt. Körben még csak be tudtam vonni... De beleraktam habzsákba és elkezdtem a kördíszítést megcsinálni... :) Röhejesen nézett ki... Mondogattam a többieknek, hogy én még életemben ilyen csúnya tortát nem csináltam... Jól bemutattam a tudományomat... :) A két kislány, akiknek az AuPair-je vagyok, ott volt mellettem és mondogatták, hogy ez nekik bizony nagyon tetszik - teljesen komolyan gondolva... :) Aranyosak! De honnan tudnák a kis drágák, hogy ennek hogyan kellett volna kinézni... :) Szóval fogtam a maradék "bigyót" - tejszínnek nem nevezném - és egy laza mozdulattal bedobtam a kukába... :)

Nyilván valamit kellett kezdenem a félkész tortával, mert amúgy se akartam felsülni, meg a másik, hogy igenis valami szépet akartam készíteni az anyukának! Szóval gyorsan beleugrottam a cipőmbe és elszaladtam a boltba. Gondoltam majd veszek másféle tejszínt, mondjuk whipping cream-et, mert ez kevesebb zsír-százalékot tartalmaz és gondoltam talán könnyebben kezelhető lesz. De nem volt épp a boltban, szóval vettem egy újabb double cream-et... Kicsit csalódottan kullogtam hazafelé. Már előre féltem, hogy mi lesz. De amint beléptem a bejárati ajtón, tudtam, hogy nem szabad feladni és majd most sikerülni fog. Csak lassabb fokozaton kell felverni és nagyon figyelni kell, hogy mikor kezd el egy picit is szilárdulni. Így tettem. És olyan csudijó krémem lett, mint még soha! :) A rózsáim talán még soha nem voltak ilyen szépek! Nincs bennük buborék, nem szakadozott a szélük. Szóval minden úgy sikerült, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Az első két rózsa kinyomása után láttam, hogy jól fog menni, szóval gyorsan leszedtem a spatulámmal a kördíszítést, amit előtte kinyomkodtam és nyomtam helyette újat! :) Végre kezdett úgy kinézni, mint egy normális torta. Nagyon gyorsan meg voltam a rózsákkal. 3-4 perc és már ott is voltak. Kikevertem még zöld tejszínt, megcsináltam a leveleket és az indákat. Pár cukorgyönggyel megdíszítettem és kész lett! :))) Az anyuka pedig örült neki, szóval én is boldog voltam! :)



 

Legközelebb már úgy gondolom egyszerűbben fogom tudni kezelni a tejszínt! :) Mondtam is a többieknek, hogy úgy néz ki mégis jó barátok leszünk a double cream-el!

Nudleee


8 megjegyzés:

tejszínhab írta...

Elismerésem Nudleee! Én abszolút nem tudok bánni a tejszínnel, de ezek a rózsák... mintha marcipánból lennének, olyan szép szabályosak! Jól tetted, h nem adtad fel! :)

Nudleee írta...

Köszi tejszínhab! :) Te is tudsz bánni a tejszínnel, hidd el! Csak gyakorolni kell! :)

Betka írta...

Ez gyönyörű lett!!! Sokkal egyenletesebb, mint a májusi :) A végén mesteri tortákat fogsz díszíteni az ottani alapanyagokból;))

Nudleee írta...

Köszönöm Betka! :) Úgy legyen ahogy írtad! :) Remélem miután mindent kitapasztaltam, jól fognak sikerülni a tortáim (kívül-belül)! :)

Unknown írta...

Ez fantasztikus lett! nagyon ügyes vagy!

Nudleee írta...

Kedves "ismeretlen"! :) Nagyon szépen köszönöm, igazán kedves tőled! :)

Sz. Kriszta írta...

Szia! A lányommal az ölemben nézegetjük a tortáidat, erre Ő (2,5 éves): de szép ez, megsimizhetem? Úgyhogy a monitoron keresztül megsimiztük a tortádat :-)) Ez ám az elismerés :-)

Nudleee írta...

Úritsen de édes lehet! :) Egyem is meg! :) Ez tényleg nagy elismerés! :) Puszilom a picikédet!

sutibox.hu - a gasztroblogok gyűjtőoldala - kis banner