2015. december 21., hétfő

Pihe-puha hókifli

Remélem már megszoktátok tőlem, de azért hangsúlyozom, hogy megint egy jóféle receptet osztok meg veletek! :) Többek közt ilyen kiflicskéket sütöttem múlt héten Balassagyarmatra a Reménysugár Otthon lakóinak az Örömsüti országos akció keretein belül. Ha még nem hallottatok erről a kezdeményezésről, akkor érdemes Facebook-on rákeresni és csatlakozni is, aki teheti. :) Az a lényeg, hogy egy éve pár kedves háziasszony kitalálta, hogy miért ne lehetne egy tálca sütivel megajándékozni a rászorulókat. Mára országos akcióvá nőtte ki magát a mozgalom és az ország minden pontján lelkesen gyártották az Örömsütiket a résztvevők. Tavaly mi szintén a balassagyarmati otthonba vittünk sütiket, ahogyan idén is. Ezúton is köszönöm mindenkinek aki csatlakozott és a bent élő beteg gyerekeknek egy pici örömöt szerzett ez által!


Na de kanyarodjunk vissza a hókiflihez! :) Felhőkifli is lehetne a neve, mert olyan finom, puha. Én dupla adagot csináltam. Rengeteg lett belőle. Kb 6 gáztepsi lett tele. :)


Hozzávalók:

1 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
1vaníliarúd kikapart belseje, vagy 1 csomag bourbon vaníliás cukor
25 dkg vaj
50 dkg rétesliszt (nálam Gyermelyi)
7 dkg darált dió
Csipet só
1 kis pohár tejföl

Én megtöltöttem a kifliket, mégpedig:

25 dkg süthető baracklekvár és 10 dkg darált dió keverékével. Mindegyikbe egy teáskanálnyi került a keverékből.

Hempergetéshez:
Porcukor

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, belerakjuk a cukrot és a vaníliás cukrot is, majd hagyjuk pár percig pihenni, hogy felfusson. Közben a réteslisztet átszitáljuk, belerakjuk a darált diót, sót is. Elkeverjük, végül összemorzsoljuk a vajjal. Ráöntjük a felfuttatott élesztős tejet, belerakjuk a tejfölt és jól összedolgozzuk. Ezután hagyjuk pihenni kb fél órán át.

Kb. a tészta egy harmadát kivesszük és lisztezett felületen kb 2-3 mm vastagságúra nyújtuk és nagyobb pogácsaszaggatóval (vagy pohárral ahogy anyukám szokta... :) ) köröket szaggatunk belőle. Megtöltjük pici lekvárral, feltekerjük, kiflit formázunk belőle, majd sütőpapíros tepsibe rakjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt készre sütjük (nem kell barnára sütni).

A kisült kifliket még melegen porcukorba hempergetjük. Aztán jól megesszük. :)

Remélem nektek is ízleni fog!

Kellemes Ünnepeket Kívánok Mindenkinek és jó készülődést! :)

Bartus Dóri
(Nudleee)



Nincsenek megjegyzések:

sutibox.hu - a gasztroblogok gyűjtőoldala - kis banner