2015. augusztus 24., hétfő

Ostyakép felhelyezése tortára


Egy kis segítséget szeretnék nyújtani azoknak, aki ostyalapot szeretnének tortára rakni. Remélem hasznosnak találjátok a leírást!

Ahhoz, hogy az ostyalap tökéletesen mutasson, ezeket a szabályokat FELTÉTLENÜL be kell tartani. 
Amennyiben nem így csinálod, felpöndörödhet a széle, felhólyagosodhat és úgy nem lesz szép. Szóval ha nem akarod tönkretenni az ostyádat, akkor tartsd be ezt a pár dolgot.


Ostyalap krémes, tejszínhabos tortára

1. lépés - A torta oldalát körben bevonom egyenletesen tejszínhabbal, a tetejét üresen hagyom.2. lépés - A torta tetejét lekenem szép egyenletesen a FRISSEN kikevert vajkrémmel (egy normál 23-24 cm-es 16 szeletes tortához kb 7 dkg vajat habosra keversz 7 dkg porcukorral). Azért fontos, hogy frissen keverd ki, hogy rátapadjon az ostya.3. lépés - Az ostyalapot középre illesztem és szépen elsimogatom a kezemmel úgy, hogy a közepétől indulok ki. Levegő ne maradjon alatta!!!
4. lépés -  A hidegzselét kép közepére öntjük. Aztán egy késsel, vagy spatulával gyorsan és egyenletesen oszlasd el rajta úgy, hogy mindenhova jusson. (Ha túl sokáig kenegeted, feloldhatja a festéket és elmaszatolódhat.) A hidegzselé, más néven jégzselé, vagy tükörzselé több okból szükséges. Egyrészt felpuhítja az ostyát és könnyen szeletelhető lesz. Másrészt a színeket megélénkíti. 5. lépés - Tejszínhabot töltök egy nyomózsákba és körbedíszítem vele a szegélyt, úgy, hogy az ostyalap szélére is jusson (Ez fogja le és így nem fog felkunkorodni, vagy összemenni.) Aztán végül megdíszítem cukorgyönggyel, csokidrazséval, dekorcukorral, vagy bármivel a szegélyt. :)
Ostyalap marcipánra, fondantra:

A beburkolt tortára ráfektetjük az ostyát. Körben egy késsel kijelöljük a helyét. Levesszük. Egy ecsettel nagyon vékonyan és egyenletesen megnedvesítjük vízzel a felületet, ahová az ostya kerül. Ez után egy kevéske hidegzselét eloszlatunk nagyon vékonyan a felületen. Ráillesztjük az ostyát, szépen elsimogatjuk középről kifelé. A felületére szintén hidegzselé kerül. Végül a szélét marcipán csíkkal, virágokkal, bogyókkal, stb, vagy tejszínnel körbedíszítjük, hogy lefogja.

Sok sikert az elkészítéshez! :)

Bartus Dóri
Nudleee

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

köszönöm szépen az információt, a vajkrém kikeverése segített, a kép nem mosódott el. Hidegzselét nem tudtam szerezni, de a kikevert vajas alapon fogyasztásig szépen megmaradt a kép :)

sutibox.hu - a gasztroblogok gyűjtőoldala - kis banner