2015. augusztus 24., hétfő

Ostyakép felhelyezése tortára


Egy kis segítséget szeretnék nyújtani azoknak, aki ostyalapot szeretnének tortára rakni. Remélem hasznosnak találjátok a leírást!

Ahhoz, hogy az ostyalap tökéletesen mutasson, ezeket a szabályokat FELTÉTLENÜL be kell tartani. 
Amennyiben nem így csinálod, felpöndörödhet a széle, felhólyagosodhat és úgy nem lesz szép. Szóval ha nem akarod tönkretenni az ostyádat, akkor tartsd be ezt a pár dolgot.


Ostyalap krémes, tejszínhabos tortára

1. lépés - A torta oldalát körben bevonom egyenletesen tejszínhabbal, a tetejét üresen hagyom.2. lépés - A torta tetejét lekenem szép egyenletesen a FRISSEN kikevert vajkrémmel (egy normál 23-24 cm-es 16 szeletes tortához kb 7 dkg vajat habosra keversz 7 dkg porcukorral). Azért fontos, hogy frissen keverd ki, hogy rátapadjon az ostya. Vagy ezt lehet helyettesíteni hidegzselével is. De alá kell valami krém mindenképp, mert simán ha piskótára kenjük, beszívja. Tehát vékonyan krém, vagy vajkrém és rá a hidegzselé, majd az ostya.3. lépés - Az ostyalapot középre illesztem és szépen elsimogatom a kezemmel úgy, hogy a közepétől indulok ki. Levegő ne maradjon alatta!!!
4. lépés -  A hidegzselét kép közepére öntjük. Aztán egy késsel, vagy spatulával gyorsan és egyenletesen oszlasd el rajta úgy, hogy mindenhova jusson. (Ha túl sokáig kenegeted, feloldhatja a festéket és elmaszatolódhat.) A hidegzselé, más néven jégzselé, vagy tükörzselé több okból szükséges. Egyrészt felpuhítja az ostyát és könnyen szeletelhető lesz. Másrészt a színeket megélénkíti. 5. lépés - Tejszínhabot töltök egy nyomózsákba és körbedíszítem vele a szegélyt, úgy, hogy az ostyalap szélére is jusson (Ez fogja le és így nem fog felkunkorodni, vagy összemenni.) Aztán végül megdíszítem cukorgyönggyel, csokidrazséval, dekorcukorral, vagy bármivel a szegélyt. :)
Ostyalap marcipánra, fondantra:

A beburkolt tortára ráfektetjük az ostyát. Körben egy késsel kijelöljük a helyét. Levesszük. Egy ecsettel nagyon vékonyan és egyenletesen megnedvesítjük vízzel a felületet, ahová az ostya kerül. Ez után egy kevéske hidegzselét eloszlatunk nagyon vékonyan a felületen. Ráillesztjük az ostyát, szépen elsimogatjuk középről kifelé. A felületére szintén hidegzselé kerül. Végül a szélét marcipán csíkkal, virágokkal, bogyókkal, stb, vagy tejszínnel körbedíszítjük, hogy lefogja.

Sok sikert az elkészítéshez! :)

Bartus Dóri
Nudleee

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

köszönöm szépen az információt, a vajkrém kikeverése segített, a kép nem mosódott el. Hidegzselét nem tudtam szerezni, de a kikevert vajas alapon fogyasztásig szépen megmaradt a kép :)

sutibox.hu - a gasztroblogok gyűjtőoldala - kis banner