2015. május 15., péntek

Oreo extrém sajttorta


Amerikai oldalon találtam ezt a receptet és amint megláttam a képet a tortáról, azonnal tudtam, hogy el kell készítenem. Amíg Angliában éltem, nagy Oreo keksz rajongó voltam. Akkor még itthon nem volt ennyire elterjedt, ezért amikor hazalátogattam, volt hogy ilyen kekszet hoztam a barátaimnak.

Egyébként még Angliában is csináltam egy Oreo tortát az egyik nagyon kedves ott élő haverkámnak. Akkor jóóóó csokis piskótát sütöttem. Csináltam főzöttkrémet, beleolvasztottam egy nagy tábla Oreo kekszes Cadbury csokit. És a végén Oreo kekszet tördeltem a krémbe.

Arról a tortáról ITT írtam.

Furcsa, mert most elolvastam azt a bejegyzést és irtó nosztalgikus hangulatom támadt, egy csomó angliai emlék lepergett előttem abból az egy évből, amíg ott voltam... A lányok is mennyire hiányoznak akikre vigyáztam, te jó ég... Hajjajj, hagyjuk is.

Térjünk át arra az Oreo tortára, aminek a képét megosztottam múlt héten a facebook oldalamon.




Nem mondom, hogy nem macerás elkészíteni, mert az... És azt sem mondom, hogy olcsó tortáról van szó... És azt sem mondanám, hogy alacsony kalóriatartalmú... :) De higgyétek el, hogy megéri elkészíteni, mert oltári finom. 4 féle krémet raktam bele, de most már kiokosodtam, elég ebbe 3 is. :) Én még csináltam egy extra csoki krémet bele, de az felesleges. Ráadásul az egyik krém nem tarott eléggé, így nehéz volt szeletelni. Nektek már a javított verziót fogom átadni. Ne tudjátok meg mit össze nem kutakodtam a neten mire átszámoltam az amerikai mértékegységeket magyarra... Uncia, bar, stick, cup, meg a sokféle kanálméret... Na mindegy, mindent mértem és átszámoltam, mint a kisangyal. :)

Szóóóval. A receptet abban a sorrendben írom le, ahogy készíteni kell az egyes dolgokat.

OREO EXTRÉM SAJTTORTA
24 cm-es tortához.

Csoki ganache krém 

(Az első réteg a tortában, valamint kívülről ezzel van körbekenve, díszítve)

2 nagy tojás
3 dl tejszín (NEM NÖVÉNYI)
10 dkg porcukor
fél teáskanál vanília kivonat
20 dkg jó minőségű étcsokoládé

A csoki kivételével a többi hozzávalót gőz fölé tesszük és sűrűsödésig robotgéppel kavarjuk. Kb 10 perc. Ha kész, akkor levesszük a gőzről és beletördeljük a csokoládét, teljesen felolvasztjuk, majd berakjuk a hűtőbe. Másnap fogunk vele tovább dolgozni.

Kevert tészta
(Piskótának nem mondanám... :) )

10 dkg cukor
1 tojás
fél teáskanál vanília kivonat
2 evőkanál olaj
1 evőkanál vaj (1,5 dkg)
fél dl víz
7 dkg liszt
1,5 dkg jó minőségű kakaópor
fél teáskanál sütőpor
negyed teáskanál szódabikarbóna
csipet só

180 fokra melegítsük elő a sütőt. Egy tálba mérjük ki a cukrot, tojást, vanília kivonatot és keverjük magas fokozaton legalább 2 percig. Majd hozzáadjuk az olajat, a puha vajat és jól elkeverjük. Végül a vizet is hozzáadjuk és simára keverjük.

Egy másik tálba mérjük ki a lisztet, kakaó port, sütőport, szódabikarbónát, sót, szitáljuk át, majd adjuk a folyékony keverékhez, majd jól keverjük el.
(Ne aggódjatok ha kevésnek tűnik, szépen meg fog emelkedni.)

Rakjuk sütőpapírral kibélelt tortaformába és süssük kb 25 percig, hagyjuk kihűlni.

A ganache krémet amit előző nap elkészítettünk, vegyük ki a hűtőből és keverjük habosra egy mixerrel. Tortakarikában töltsük be a tortát!!! Tegyünk annyit a piskótára, a felvert krémből, hogy majd maradjon annyi, amennyivel a tortát körbe tudjuk kenni a végén és ki tudjuk díszíteni. Hűtsük le nagyon alaposan, mielőtt a következő krém rákerül. (Javasolják a receptben egyébként, hogy minden réteget fagyasszunk le ha lehet, hogy nehogy elkeveredjenek egymással.)

Sajtkrémes Oreo réteg

3 dl tejszín
8 dkg porcukor
1 teáskanál vanília kivonat (ezek az amerikaiak mindenbe raknak ilyet... :) )
500 g mascarpone sajt
10 g zselatin megduzzasztva 1 dl vízben
Oreo kekszek - 8 db kb.

A tejszínt verjük kemény habbá, majd a vége felé adjuk hozzá a porcukrot és a vanília kivonatot. A krémsajtot lazítsuk fel és keverjük a tejszínhez. Majd öntsük hozzá az előzőleg gőz felett megolvasztott zselatint -nehogy forró legyen!!! Én raknék bele most már olyan jó 3 evőkanyálnyit a ganche krémből, vagy némi kakaóport hogy halvány barna színt kapjon és jobban elkülönüljön ez a réteg.

Az egy harmad krémet kenjük bele a tortába, majd rakjuk ki Oreo kekszekkel. Végül tegyük rá a maradék krémet. Ismét alapos hűtés következzen - legalább 1 óra!!!

Oreo mousse réteg

10 g zselatin 1 dl vízben megduzzasztva
10 dkg fehércsokoládé
1 nagy tojásfehérje
3 evőkanál méz mikróban forráspontig hevítve
4 dl tejszín
kb 8 Oreo keksz összetördelve

Gőz felett olvasszuk meg a fehércsokoládét. Majd ha teljesen felolvadt - nehogy megégessük!, akkor adjuk hozzá a zselatint teljesen olvasszuk fel benne.

Közben vejük fel a tojásfehérjét jó keményre, majd csorgassuk hozzá a forrásban lévő mézet - így hőkezeljük a tojást. Végül keverjük a langyos olvasztott zselatinos csokit a habhoz.
Verjünk fel keményre 4 dl tejszínt, majd keverjük hozzá óvatos mozdulatokkal a kihűlt habot és az összetördelt Oreo kekszeket. Azonnal töltsük formába és utána tegyük hűtőbe.

Végül egy éjszakát hagyjuk hűtőben. Másnap díszítsük. Kenjük körbe a maradék csoki ganache krémmel  és nyomjunk rá habzsákból díszeket. Az oldalát csoki cseppekkel paníroztam. A tetejére pedig Oreo kekszek kerültek! :)

Egy vágott képet is hozok. :)


Hajrá, készítsétek, tényleg megéri majd meglátjátok!
Ja és kérek majd visszajelzést és képeket! :)

Ha csak a saját jóféle csokis piskótátokat szeretnétek betölteni Oreo krémmel, akkor a legutóbbi Oreo keksz töretes mousse krémet ajánlom, dupla mennyiséggel számolva. Kipróbáltam, szipi-szuperságos. Erről is van vágott képem. :)




Szépséges napot mindenkinek!

Bartus Dóri
Nudleee

6 megjegyzés:

tejszínhab írta...

Ó, jaj, rabja vagyok az Oreonak, de egészen elfáradtam, ahogy elolvastam, mennyi krémet kell hozzá készíteni :D Valaki igazán megcsinálhatná helyettem.:)

Egyébként az 1 tojásos piskóta mekkora lesz? Írtad, h emelkedik, de nekem 1 tojásból mindig csak vmi nyamvadék sikerül, akkor is ha XL-es :D

Nudleee írta...

Én is rabja vagyok, szeretem nagyon! :D Viszont újra venném a fáradtságot, hogy ezt elkészítsem, mert annyira isteni. Hiába a sok mosogatnivaló... Ez a legnagyobb baj vele a sok mosatlan. A krémeket összeállítani gyerekjáték.

A piskóta (ami nem is piskóta) elég klasszul feljön, normális vastagságú karika sül belőle, ami elég a mousse-ok alá. Próbáld már ki, szedd rá magad! :)

Millye írta...

Hmmmmmm a képedet látva én is úgy érzem hogy el kell készítenem :)

Gertrúd Filepné Tőzsér írta...

Kipróbáltam az oreo mousse-os krémet és valóban szuper, könnyű és nagyon finom. :)
Köszi a receptet! :-)

Névtelen írta...

Szia Dóri!
Nagyon csábító a recept, egy kérdésem lenne még: a felvágásnál nem okoz problémát az egyik rétegbe lerakott egész kekszek? Vagy megpuhul annyira, hogy szépen lehet vágni?
Előre is köszi a választ!
Zsóka

Nudleee írta...

Ejha, jó késpn reagálok, bocsi! :) Természetesen a krémben a keksz felpuhul és klasszul szeletelhető a torta egy éles késsel! :)

Üdv! Bartus Dóri (Nudleee)

sutibox.hu - a gasztroblogok gyűjtőoldala - kis banner