2014. június 20., péntek

Torta méretek és szeletszámok

Ez a fogalom örök dilemma a házilag cukrászkodók körében... Főleg, hogy rengeteg téves információt láttam eddig megosztva. Aki nem ért hozzá, annak az angol, vagy amerikai oldalakról származó mértékegység táblázatok nyújthatnak segítséget - tévesen.


Kép forrása: google



Látható, hogy nagyon szépen le van vezetve, hogy egy meghatározott méretű kör, vagy négyzet alakú torta hány szelet, csak az a gond, hogy ez Magyarországon nem mérvadó. A torták bal oldali részén a "fruit cake" szeletszámai, jobb oldalon a "sponge cake", amelyekről az alábbiakban fogok beszélni.



Az ottani torták teljesen mások, mint a Magyarországon készültek. Az angolok tipikus esküvői tortája például a "fruit cake", amely különféle pépesített aszalt gyümölcsökből (mazsola, datolya, szilva), kandírozott cseresznye és narancs, valamint némi liszt, cukor és alkohol keverékéből készült sűrű és nagyon édes tészta. Krém egyáltalán nincs benne. Ebből adódik, hogy rettentően tömény és édes íze van. Pont ezért a szervírozásnál csak kis adagokkal számolnak, hiszen lehetetlenség lenne egy akkora szeletet megenni belőle, mint például egy Dobos tortából. Tehát az angol gyümölcstorta esetében egy 23 cm-es kör torta 64 adagnak számít! :)

A "fruit cake" így néz ki felvágva
Kép forrása: google


A "sponge cake" viszont piskóta krémmel. Ám az ottani piskóták vajasak, tömények és teljesen más a textúrájuk, mint az itthon megszokottnak. A krémek pedig nagyon édesek és többnyire csupán vaj, cukor és aroma keverékéből állnak. ugye szoktuk látni Buddy Valastro műsorát, a Tortakirályt? Elég abba belegondolni, hogy ott milyen betonkemény piskótákból "építkeznek", krém pedig alig kerül a tortákba. Ezért számítanak egy 23 cm-es kör tortából 32 szeletet. :) Valljuk be, hogy ha itthon bemennénk egy cukrászdába és kérnénk egy 23 cm-es tortát (ami itt nálunk olyan 16 szeletnek számít), akkor körberöhögnénk őket, ha azt az infót kapnánk, hogy ez bizony 32 szelet. :)


Na de most már hosszasan kifejtettem a véleményemet (talán túl hosszan is) a tévesen porciózott adagokról és a téves információkról, amelyeket a sok-sok megosztogatott képen láttam.

Jöjjön tehát az általam összeállított táblázat. Én abból indultam ki, hogy nálam egy normál 16 szeletes kör alakú torta 22 cm-es tortaformában készül és egy kész betöltött torta nálam kb. 10 cm magas. Nyilván ahány ház, annyi szokás - bár nagy eltérések nem lehetnek. Négyzet, vagy téglalap alakú torta esetén nálam egy 20 szeletes torta épp egy A4-es lap méretének felel meg, vagyis 30x20 cm. Ezek alapján pontos számításokat készítettem és kiszámolgattam a sütőformák nagysága alapján mekkora szeletszámokat kapunk. Mentsétek el bátran és használjátok! :) Kinagyítva szépen látszanak a méretek és a szeletszámok, de itt a blogban nincs túl sok hely a képek számára! :)






Remélem sokan hasznát veszitek majd! :) Jó sütögetést!

Nudleee

11 megjegyzés:

tejszínhab írta...

Ez nagyon hasznos! Azon én mindig elcsodálkozom, hogy sokan az amcsi tortákból indulnak ki (Ezt csináld meg esterházy ízben...haha), de szerintem meglepődnének, ha valóban azt kapnák ízben :D

Millye írta...

Igeeeeeen! Köszi, szerintem sokaknak nagyon hasznos ez az infó :)

vasi69 írta...

Nagyon hasznos segítség ez a bejegyzés, de sajnos a képet megnagyítva nem olvashatók a számok. Esetleg fél tudnád tenni nagyobb felbontásban? Köszi előre is. Üdv: Éva

Nudleee írta...

Örülök, hogy hasznosnak találjátok! :) Most látom én is, hogy nem lehet kinagyítani pont azt a képet... Nem tudom miért. De megpróbálom újra felrakni!

Nudleee írta...

Hiba kijavítva! :) Most már nagyítható, menthető! Köszönöm az észrevételt!

Gizella írta...

Szia!
Szuper összefoglaló, köszönjük!
Azt még esetleg leírnád, hogy melyik méret mennyi tojásból készül?
Köszi
Gizi (egy amatőr)

Nudleee írta...

Szia! :)

Nagyon szívesen! :) 6 db L-es méretű tojást használok egy normál, 24 cm átmérőjű tortához. Ehhez viszonyítok mindig!

Üdv:
Bartus Dóri
Nudleee

Gizella írta...

Köszönöm a gyors választ! :-)

Katalin torok írta...

Kedves Dora! Most olvastam amit irtal az Amerikai tortakkal kapcsolatban a "Torta méretek és szeletszámok" cikkedben a Blogodon. Sokban tokeletesen igazad van csak itt a tortakat nem ugy szeletelij ahogy Magyarorszagon amin en is meglepodtem a sajat Eskuvoi tortam szervirozasanal. Itt a kulonbozo formaju tortakat maskeppen szeletelik mint otthon. Talan mar lattal olyan kepet is ahol cikkekre van beosztva hogy hogyan szeletelik a tortat Amerikabna. Eet kapnak ok ki tobbet mert itt egy szelet alltalaban 1"x1,5" vagy 1,5x2,5 ez fugg sokszor a formajuktol es hogy milyen magas vagy is emeletes vagy csak egyszintes.
Kulonben es is ezzel fogllkozom es annak ellenere hogy megtanultam az itteni torta kesziteset meg is alltalaban Europai recepteket hasznalom kisebb es nagyobb sikerrel attol fugg hogy ki a megrendelo.
Meg szeretnem hozatenni hogy nagyon tetszik az oldalad es szoktalak beneteket nezni a Youtub-on is.
Tovabbi sok sikert a munkadhoz!
Udvozlettel!
Katalin Torok

Névtelen írta...

50 szeletes torta hányszor hanyas méret legyen? M

Nudleee írta...

Szia!
A fenti táblázatok alapján nem túl nehéz ezt kiszámolni. :D Egy kis matek.
Én ráadásul nem tudom mekkora sütőformád van... És mekkora sütőd. Mert pl hiába írom, hogy 60x50 centi, ha nem fér be a sütődbe. Ráadásul ha nincs ipari méretű sütőd, akkor neki se állj ekkora mennyiséget egyben megsütni! Inkább több darabban, vagy emeletesre kell készíteni.
Üdv, Dóri

sutibox.hu - a gasztroblogok gyűjtőoldala - kis banner