2013. május 31., péntek

London - Chinatown újra

Ismét volt szerencsém Londonban járni. A rengeteg munka miatt nem sok szabadidőm volt mostanában (főleg, hogy két helyen is dolgozom), de szerencsére kaptam pár szabadnapot és ilyenkor ugyebár mégsem ülhetek itthon karbatett kézzel! :) Különben is a szüleim meglátogattak (ezért vettem ki konkrétan szabadságot), így együtt töltöttünk pár napot Londonban. Nekem természetes, hogy ha ott járok, akkor mindenféle dolgot megnézek ami tortákkal kapcsolatos! :) Tehát én nem csak Big Ben nézőbe megyek, hanem tortás felderítő útra is. Na és mindenféle gasztronómiai dolgok érdekelnek, szóval a kínai negyedben az élelmiszerüzletekben is körbenéztem... Ne tudjátok meg mennyi fura dolgot találtam. :) De ezekről nem rakok fel képet... Vagy kellene??? Nem tudom, ha valakit érdekel, akkor majd később írok egy posztot még róluk. Én imádom ezeket az ismeretlen kütyüket és élvezettel találgattam, hogy vajon melyik alapanyagot miféle ételbe rakhatják. Ezeknél a kínaiaknál sosem lehet tudni mi miből készül. :) Na és még amit anyukámmal megállapítottunk, hogy olyan gyönyörű és tiszta rizst még soha nem láttunk, mint amit ott árultak 5 kilós zsákokban... Na de nem is ez a lényeg. :)

A kínai negyedben már jártam egyszer és készítettem is pár képet, amit meg is mutattam nektek, de most ismét sikerült ellátogatnom a két tortás boltba is, ami ott van. Legutóbbi ott jártamkor 2 percem volt bekukkantani az egyik üzletbe és készíteni pár képet mobillal a kirakatról. Most viszont kicsit volt időm szétnézni. Bementem hátra a műhelyhez is, ahol a cukrász készíti a tortákat. Ne is mondjam, hogy a számat tátottam... A kínai pasi olyan precizitással és gyorsasággal nyomkodta ki a hab díszeket és a figurákat, hogy szinte hihetetlen volt. Épp egy tálca mini figurás tortát dekorált, szám szerint 8 darabot. Az egész tálca kész volt 5 percen belül... De úgy, hogy airbrush-al is fújta őket. Hihetetlen, komolyan... Beszéltem a főnökével, mivel ugye megkérdeztem, hogy bemehetek-e a műhelybe és készíthetek-e pár képet. Nagyon mosolygott és kérdezte, hogy minek akarom én ezt lefényképezni... :) Nekik teljesen természetes, hogy a cukrász ilyen gyorsasággal és ilyen precizitással dolgozik. Nem is sejtik milyen kincset ér az az alkalmazott náluk! :D Valljuk be, otthon Magyarországon nem igazán látni, hogy ilyen habból kinyomott műremekek lennének! :) Szóval mondtam, hogy engem nagyon érdekel ez a dolog és én is szeretnék egyszer ilyeneket alkotni. Ekkor mondta, hogy a cukrász 10 éve ezt csinálja, szóval csak gyakorolni kell... :) Ebben igaza van. Én mindig azt vallom, hogy ha valaki elég kitartó, nagyon akar valamit és gyakorol, akkor bármit meg lehet tanulni.

Hozzáteszem, hogy a cukrász pasi valószínűleg már elég régóta él Angliában, de angolul nem igazán tudott beszélni sajna... Szegény csak be van oda hátra a műhelybe zárva mint egy robot és éjt nappallá téve küzd a napi megélhetésért. Szóval még a nyelvet sem tudta megtanulni... Ez elég gáz.

Tehát én csak ott álltam és bámultam, néztem ahogy dolgozik a mester... És persze nem felejtettem el megkérdezni, hogy milyen anyagot használ pontosan a hab művek kinyomásához. Az volt a válasz, hogy whipping cream, ami annyit jelent, hogy tejszín... Na, igen, lehetne az... Mert az itteni tejszínekből ezt meg lehet csinálni. A double cream csodás állagú tud lenni felverés után - a whipping cream-et még nem próbáltam, de ha lesz időm, akkor megpróbálom. Szóval már csak azért is, hogy tanulmányozzam és megkóstoljam, vettem egy majmocskás mini tortát! :) 3,5 Font volt (kb 1000 Ft.). Szerintem abszolút olcsó volt itteni viszonylatban. Mármint ahoz képest, hogy nem csak egy szimpla torta szeletet vettem (pl a Costa Coffee-ban, ahol dolgozom, 2 Font egy egyszerű citromtorta szelet...) Szóval miután hazaértünk a szállásra, megkóstoltam a majmocskát (szegénynek leettem a végtagjait kapásból... :) ) és köze nem volt a rendes tejszínhez. Megállapítottam, hogy "műtejszín". Olyan Hulala szerűség. Szóval ízre pocsék. :) Na itt a gond... Hiába szép valami, ha az íze borzalmas. És az alatta lévő gumi szerű piskóta tésztáról már ne is beszéljünk. Förtelmes volt! :) Igazából egy nagy piskóta rolád volt feldarabolva és azok voltak a mini torták. Körbekenve krémmel és beszórva csokireszelékkel és ezekre voltak kinyomva a figurák. Tudni kell rólam, hogy nem vagyok egy finnyás alkat. Főleg ha édességről van szó, akkor néha képes vagyok mindenféle förtelmes, túl édes, mézes mázas dolgot magamba túrni, de ezt nem bírtam megenni... Végül a kukában landolt. De azért nagyon szép volt és mindenképp szeretném megtanulni hogyan kell így bánni a tejszínnel! :) Érdemes megfigyelni a nagy torták díszítését is, amik a kirakatban voltak kiállítva... Frenetikus!!!

Szóval akkor most már megmutatom miről is fecsegtem egészen idáig. :) Lássuk azt a híres majmos mini tortát. :)

 
Stílusosan kínai papírdobozkába csomagolták elvitelre. :)



Na és mit rejt a doboz? :)


Lássuk egészben! :) Fenomenális szerintem! Egy kis csoda!

Ja még itt megjegyezném, hogy az a 2 henger alakú valami, ami a figura előtt van, az egyfajta kínai mini sütemény, amiről sajnálattal állapítottam meg, hogy szintén borzalmas íze van! :)



 



Hátulnézet is... Azért érdemes megfigyelni, hogy a tejszín kupacok nem csak úgy egymás fölé vannak nyomodva, hanem szépen úgy van kinyomva a fej, a karok, a lábak, hogy ne látszódjon az illesztés. Tudnak hozzá ezek a kínaiak... Ahogy néztem a mestert, ez ugyebár úgy van megoldva, hogy a kinyomócső végét belenyomja a már előre kinyomott kupacba és még belül elkezdi kinyomni a tejszínt és úgy húzza ki a csövet továbbhaladva. Na most ez KÍNAIUL :) (hehe, de mókás vagyok) hangzik, de így van és most ettől értelmesebben nem tudom leírni! :D

 


Még egy közeli a figuráról! Szuperül néz ki szerintem... Imádom a kis makit! ;)
 
Na ennyit erről. Még vannak képeim az ott készült tortákról is, azokat is megmutatom. Nagyon érdemes megfigyelni a torták díszítését. Jajj és azok a kis figurás torták.. A malackák, hello kitty-k, kutyusok, cicusok és még sorolhatnám... Tényleg bravúrosan bánik a habzsákkal a cukrász. Itt lesznek a lesifotók is, amiket készítettem! Meg lett örökítve munka közben! :) Szegénynek jó sok dolga van és ontja a szebbnél szebb tortákat és sütiket. Kár, hogy nem finomak! :P


Voltam ám más helyen is... ;) Ismét elmentem Peggy Porschen cukrászdájába, eről is írok majd!!! És az oxfordi tortás boltba is ellátogattam, erről is mindenképp be kell, hogy számoljak, mert olyat láttam, hogy megdöbbentem rajta! :D


Innentől képes beszámoló következik kommentár nélkül! :) Nézelődjetek!
A képek minőségéért bocsika! A hűtőpult nem a legalkalmasabb hely normális fotók elkészítéséhez! :)

Nudleee
















 
 







 
 
























10 megjegyzés:

M@rti írta...

Ezek tényleg művészi alkotások (és finomnak tűnnek így messziről). Egy pillanatra azt hittem, hogy a kismadárka az a bizonyos réz..bagoly (amit a Vali készített).
Szóval irigyellek, és tudod mi a furcsa még nekem?! ...hogy beengedtek fényképezni! Gondolj bele: itt nálunk a biztonsági őrrel kísértetnének el onnan.
...más világ!!!...
(soha nem lesz nálunk ilyen)

Nudleee írta...

Hahaaa! :) Neem, ez nem a rez... bagoly! :) Ejnye micsoda piszkos fantaziad van Martika! :D Egyebkent nem szokvanyos itt, h megengedik a fotozast. Nagyon is tiltjak, de ebben az esetben szerencsem volt. ;)

dreschma írta...

na a madárkával én is poénkodni akartam de látom megelőztek! :)

tejszínhab írta...

Zseniális a művész! Az ízről nem ő tehet, ezt diktálja a köz akarata :D De ezek a habostorták tuti elállnak vagy 2 hétig :D Ja, amúgy a rizs. Itthon mi is vettünk a kínaiban 5kg-t, olyan illata van...! Eddig mindenki odavolt, h honnan van ilyenünk :))

Nudleee írta...

dreschma... Ne már. :D Hagyjátok már azt a madarat! :)

tejszínhab! Ugye??? Oda vagyok teljesen ezért a hab techniáért... Amúgy megkérdeztem vannak-e diákjai! :D Mondták röhögve, h nincsenek. Én pedig megjegyeztem, hogy én szívesen lennék az első! ;)

Pixie Pie írta...

Gyönyörűek ezek a habostorták a végén! Tényleg nagyon ügyi a fószer. Nekem különösen a kis kék Doraemonok tetszettek. :) Tényleg rádumálhatnád, hogy vegyen fel tanulónak, úgyis tök ügyi vagy a krémdíszítésben, ezt is simán megtanulod ;)

Nudleee írta...

Hát tényleg jó lenne ha betanítana... Amúgy is szeretek a habbal bíbelődni,és talán nem is vagyok benne béna, de ettől a fajta művészi díszítéstől még messze állok! :) Bár ahogy le is írtam, mindent meg lehet tanulni! :P

Millye írta...

Eszméletlen ügyesek :) Ha én tudnék ilyen gyorsasággal figurázni Óóóó de jó lenne :) Nekem a mai bohóc kutyussal másfél óra alatt lett kész... azt hiszem én nagyon lassú lennék nekik és nagyon gyorsan kipenderítenének :D :D :D

Nudleee írta...

Láttam a figuráidat Millye! Irtó ügyes vagy! És azok nem habból vannak! Amúgy meg ember legyen a talpán aki olyan kis csodákat kigyurmáz, mint te! :) Nekem pl nem megy a figura gyártás... Na de majd én tejszínhabból csinálom őket! ;)

Millye írta...

Nagyon köszi, angyal vagy! :) Kíváncsian várom a tejszínes alkotásaidra! Biztos szép lesz! :)

sutibox.hu - a gasztroblogok gyűjtőoldala - kis banner