2012. augusztus 25., szombat

Egy darabka Magyarország Angliában - azaz kalocsai mintás torta

Igen... Elvesztettem a kalocsai szüzességemet végre! :) Megalkottam az első ilyen jellegű tortát. Már régóta szerettem volna kipróbálni, hogy mit tudok kihozni belőle és most elérkezett az alkalom. Tudom, hogy már sokaknak kissé unalmas ez a minta és hogy kicsit elcsépeltnek tűnik, mert már lassan a csapból is ilyen mintás víz folyik. De én nem tehetek róla, imádom! :)
 


Hozzá is teszem, hogy a minta szerintem jól sikerült, de a burkolás pocsék lett! :) Még mindig nem vagyunk barátok az itteni burkolóanyaggal... Teljesen másképp viselkedik, mint az otthoni, amit megszoktam... Most már nem ragadt le, mert alá porcukroztam rendesen... DE! Bekentem körben a tortát vajkrémmel - ahogy szoktam. Hűtőben kidermesztettem - ahogy szoktam és burkolás előtt áttaperoltam a felületet nedves kézzel - ahogy szoktam... Amint ráraktam a burkolóanyagot, szinte abban a pillanatban megizzadt (olyan volt, mintha az alá taperolt nedvesség hirtelen a felületre került volna) és a símítóba csak úgy ragadt bele... Ezért puklisak az élek és az oldala, mert képtelen voltam eligazítani. Pedig a dermesztéskor se jéghideg hűtőbe raktam a tortát... Na mindegy... De majdcsak megszokjuk már egymást ezzel a bigyóval... :)

Visszatérve a mintára. Sziszitől, egy nagyon kedves tortázós ismerősömtől kaptam pár instrukciót (köszi drága :) nagyon jól jöttek a tanácsaid!!!), hogy a mintát hogyan készítsem. Gondoltam, hogy nem lesz egyszerű... De meg se merem számolni hány órát bigyóztam vele... Eleve mire minden színt begyúrtam (KILENC színt használtam...) már ez önmagában sok idő volt... Aztán kezdődött a legózás... Minden egyes kis részletet egyesével sodorgattam ki és illesztettem egymás mellé... De kitelt az időmből végülis, és a végeredmény kárpótolt a sok órás görnyedésért! :) A torta egyébként az angol családnak készült, akiknél AuPair vagyok. Nyaralni voltak Franciaországban és ezzel vártam őket haza. Nagyon megszerettem ezt a családot, nagyon jó emberek! Összeteszem a két kezem, hogy ilyen helyre kerültem. A honvágyat és az otthoniak hiányát leszámítva (ami valljuk be nem könnyíti meg a mindennapjaimat), igazán jól érzem magam!  A család nagyon érdelődik a magyar kultúra iránt, az ottani szokások, de még a gazdasági helyzet is foglalkoztatja őket. Nekem ez nagyon jól esik, mert jó néha egy kicsit gondolatban elrugaszkodni innen és beszélni a hazai dolgokról. Szóval még utána neten is mutogattam nekik pár dolgot a népviseletről és a mintával kapcsolatos dolgokról... Na jó... A robogós öregasszonyt, meg Nicole Kidman-t is megmutattam nekik kalocsaiban... :) Egyébként nagyon megörültek a tortának és a kislányok mindig mutogatják a képet róla mindenkinek! :)

Szóval nekem ez a torta most több dolgot is képviselt... Jó érzés volt készíteni, mert tudtam, hogy egy igazi kis hungarikumot csempészek be a mindennapjainkba. Másrészt viszont irtóra foglalkoztatott már ez a téma, és már régen akartam készíteni egy ilyen jellegű tortát.

A következő dolog a piskóta... Ki akartam próbálni egy új csokis piskóta receptet... Kifaggattam a lányokat is a fórumban, hogy szerintük melyik a legjobb. De... Találtam itt egy szakácskönyvet, ami az én kis bibliámmá vált... Benne egy csokitorta recepttel... Megtetszett, megcsináltam... Hát ilyen fincsit én még nem ettem! :) Annyi a baj vele, hogy 3 lapot kell sütni... De itt ez nem probléma, mivel 80 cm széles a sütő, a mélységét még nem mértem, de nem kevés az sem! :)))) Egyszerre beraktam a 3 tortaformát, így nagyon ügyesen ment a dolog. Szóval ez a könyv... Tényleg egy nagy etalon lett  a számomra... Látnátok engem napközben... :) Amikor a lányok játszanak és megyünk egyik helyről a másikra, én mindig a hónom alá csapom a könyvet és egy organizmusként mozgunk minden felé a lakásban és a kertben. :) Nem tudok betelni vele... Csakis édesség reciket tartalmaz és egy híres "Kolibri" nevű cukrászat adta ki. Valószínűleg sok mindent el fogok készíteni belőle, ha már az első recept ennyire jó lett! Ezekről természetesen majd beszámolok! :)

Mutatok képet a felvágott tortáról is. Nem kell megijedni, a burkolat nem teljesen annyira vastag, mint amilyennek látszik. Hófehér vajkrém is van alatta. Bár tény, hogy vastagabbra nyújtottam, mint legutóbb, mivel írtam is, hogy kicsit átlátszó volt, amivel nem voltam megelégedve. Sőt, ez szinte fekete csokitorta volt, nem nézett volna ki jól, ha virít a burkolat alatt... (A képet ki tudjátok nagyítani, de ha én rakom nagyobba itt a blogban, akkor kicsúszik a margón kívülre... Szóval katt rá! :) )

 


Na és a mai napom... Annyit előljáróban, hogy a Hampton Court Palotában jártam... De nem ám turistaként. :) Betekintést nyertem a konyhába és a cukrász részlegbe... És jövő héten nem csak, hogy beugorhatok szétnézni, hanem a szombatomat ott töltöm! :)


Folyt. köv.! :)

Nudleee

18 megjegyzés:

Csilla írta...

Gyönyörű szép lett!! Gratulálok!! :) Felvágva is egyforma, és szép, egyszóval: tökéletes! :) Ekkora sütőben azért nem lehet rossz sütni, hűha! :))) Nem hagyományos a piskóta? A torta receptjét beírod majd?

dreschma írta...

Ez hatalmas lehetőség! Használd ki. Nagyon sokat tanulhatsz a szakmában, lépéselőnyben leszel mikor hazajössz!

A torta nagyon szép lett gratulálok!

tejszínhab írta...

Csodás! Igazad van, időről időre van egy "trend" tortamotívum, amibe belebotlik az ember, de ez a kalocsai számomra is nagyon kedves. Kár, hogy sok újat már nem lehet vele mutatni, így én nem kísérletezem vele. Azonban a tiéd így, hogy egy másik országban "képviselte" Magyarországot, sokkal ütősebb!Ügyi vagy :)

M@rti írta...

Ott lehet, hogy épp fordítva működik a dolog: a hideg miatt izzad a torta! :-)))
Nagyon szép lett!

Erzsébet " Lizi írta...

Csodaszépséges tortát készítettél a családnak,felvágva is tökéletes.A legnehezebb technikával készítetted,minden egyes bigyócskát egyenként gyúrogatni,nem semmi vagy.!!!!!!

Nudleee írta...

Csilla! :) Köszönöm, örülök, hogy tetszik! Bizony, nagyon örülök a nagy sütőnek! Otthonra is jó lenne egy ekkora! Recit majd küldök neked!

dreschma! Köszi a bíztatást, igazán jól esik! Igyekszem kihasználni minden lehetőséget, ami adódik! :)

tejszínhab! Egyetértünk! Éljen a kalocsai! :)

M@rti! Én nem tudom mi van itt, de itt valahogy minden fordítva működik! :)))

Erzsébet " Lizi! Köszi! :) És tényleg nehéz volt megcsinálni, de megérte! :)

teller-cake írta...

Fantasztikusan szép lett, nem látszódnak rajta a nehézségek! Én sem unom még ezt a mintát, talán el is készítem hamarosan a saját verziómat... :)

Betka írta...

Húúúúú! Hát ez nagyon szép lett kívül-belül! Ha nem írod, észre sem venni a borítás hibáit.

Nudleee írta...

teller-cake! Nagyon köszi, de én igenis látom a kínlódás nyomát! :) Csinálj saját verziót, biztos tuti lesz! :)

Betka! :) Köszi! :) Ma ismét készítettem egy tortát, remélem az is tetszeni fog! :)

marisz57 írta...

Nahgyon szép lett! És finom is volt - méltán örült az ünnepelt neki.

Nudleee írta...

marisz57! Köszi! Örülök, hogy tetszik neked! :) De nem ünnepelt kapta, hanem ajándék volt egy egész családnak a nyaralásból hazatértésük alkalmából! :)

paloma írta...

szia,
szeretném tanácsodat kérni a domború mintával kapcsolatban.
kérlek, írj le mindent, vagy hogy hol találok részletes útmutatást, tapasztalatot.
fontos és sürgős lenne! nagyon köszönöm!
kérlek az emailomra írjál: mathecsalad2@gmail.com
a tortabevonókat magam készítem. érdekel a recept?

Nudleee írta...

Kedves paloma! :) Küldtem neked e-mailt! :)

Petra írta...

Szia. Nagyon szép lett a torta és tanulj meg mindent, mert nagy lehetőség! Esetleg a receptet elkerhetem, mert a barátom húga imádja a csoki tortát és a szülinapjára csinálni szeretnék egyet. petra1818@freemail.hu előre is köszönöm.

Nudleee írta...

Szia Petra! :) Köszi a bíztatást! Küldöm a recit neked! :) Remélem beválik nálatok is!

ILDIKO írta...

Szia!

Elkerhetnem en is az uj piskota receptjet? Nagyon koszonom!
Mail cim: ildipados@gmail.com
Gyonyorueket keszitesz! Regota "kovetlek "hihi, meg Lenke blogjarol. En Hollandiaban elek Utrechtbe.A szivem veled van mert tudom mi az a honvagy.Tanuls sokat, hasznalj ki minden lehetoseget hogy megtovabb lephess. Az angolok nagy tortazok!!!Tradicio.Nalam maradt a Magyar haztartas, csak zebrasitottam"hihi.
Ez a fotoalbumom a sutesekrol:
http://www.mijnalbum.nl/Album=IWG4GRNS
Szia!, vigyazz magadra!!
ILDIKO

Nudleee írta...

Kedves ILDIKO! :) Természetesen neked is elküldtem a receptet! :) Azon gondolkozom, h csinálok egy bejegyzést erről a csokis piskótáról, mert sokakat érdekel. A képtáradat már láttam de megírtam a mail-ben is! Majd elolvasod! :) Nagyon ügyes vagy! Neked is csodaszép napot! :)

Meiszter Judit írta...

Csodálatos lett a torta, én is szeretem a mintát, annak ellenére, hogy tényleg a csapból is ez folyik most.
Szabad nekem is elkérnem a receptet?
meiszter.judit@gmail.com

Üdvözlettel:

Judit

sutibox.hu - a gasztroblogok gyűjtőoldala - kis banner