2012. március 29., csütörtök

Máglyarakás torta fahéjas almaszósszal - Zila tortaformában :)

Volt időm kicsit trükközni a Zila formámmal! :) Régóta vágytam már egy ilyenre és számtalan recept fogalmazódott meg a fejemben. Rengeteg finomságot lehet ebben a tortaformában készíteni, az tuti! Régóta dédelgetett ötletem volt, hogy egy igazi hungarikumot készítsek benne, ami nem más, mint mindenki gyermekkori kedvence a MÁGLYARAKÁS! :) Imádom ezt az édességet! És tényleg annyira magyar! Nem hinném, hogy bárhol a világban készítenek ilyet... Hát nem tudják mit hagynak ki... Ráadásul kissé tovább gondoltam az receptet és nagyon finom és könnyed almaszószt készítettem bele folyékony öntetként, ami igazán passzolt az egészhez! Csak egyetlen baj volt ezzel a tortával... Túl gyorsan elfogyott! :)







Leírom hogyan készült! :)




Hozzávalók:
10 db kifli
7 dl tej
1 vaníliarúd kikapart belseje, vagy 1 csomag bourbon vaníliás cukor
10 evőknál porcukor
3 db tojás
1 bögrényi dió
4 db alma
fél citrom leve
15 dkg olvasztott vaj
víz
5 ek cukor
kevés fahéj
2 ek porcukor a tojásfehérjéhez





Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a porcukrot és kézi mixerrel habosra keverjük. Belerakjuk a tejet és a vaníilát és a tűzhelyen kissé besűrűsítjük. Hozzáadjuk az olvasztott vaj felét.




Ezután belerakjuk a feldarabolt kifliket és jól beáztatjuk. A formát a mélyedések tetejéig megtöltjük a kiflis keverék kb felével, aztán 2 reszelt almát rakunk rá, valamint meghintjük kevés cukorral kikevert darált dióval. Ezt meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal és erre jöhet a maradék kifli. 160 fokra előmelegített sütőben fél órát sütjük.




Közben elkészítjük az almaszószt. 2 darab almát meghámozunk, felkockázunk, lábasba rakjuk, ráöntjük a citromlevet és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat és elkezdjük főzni. Amikor már megpuhultak az almák, botmixerrel pépesítjük.




A sütőből kivett máglyarakás torta alapot pihentetjük és amikor kihűlt, beleöntjük az almaszósz a mélyedésekbe és a tojások fehérjét kemény habbá verjük és beledolgozzuk a 2 evőkanál porcukrot is. Habzsákba töltjük és megdíszítjük vele a torta tetejét. A sütőt 160 fokra, grillezőre állítjuk és pár másodpercig berakjuk a kész tortát, hogy a tetején a tojáshab színt kapjon. VIGYÁZAT! Nagyon kell rá figyelni ilyenkor! Nekem is majdnem sikerült megégetni a habot a tetején, pedig nem volt bent sokág a sütőben!




Kedv csinálóként mutatok egy szeletet is a tortából! Annyira isteni finom volt! Imádtam figyelni, ahogy az első villával levágott darabka után lávaként kifolyt belőle az almaszósz! :)












Van még egy kedves dolog, amit megosztanék veletek! :) Mégpedig az, hogy díjat kaptam Betkától! :) Érdemes ellátogatni a blogjára, nagyon kreatív és mutatós dekorációkat készít!




Íme a díjam:








Köszönöm szépen neked kedves Betka! :)




Feladat és kötelezettség is jár a díjjal.
Tehát ismertetném:



A hagyomány az, hogy aki elfogadja a díjat vállalja, hogy eleget tesz a következőknek:
  • Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat és megköszönöd, hogy Rád gondolt
  • Írj egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster-Blog képét
  • Add tovább a díjat 5 bloggernek, hogy megismerjük őket (Tehetséges, kezdő blogolókat válassz, akiknek kevesebb, mint 200 követője van)
  • Az 5 kiválasztottat linkeld be a bejegyzésedbe és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről


    Az én jelöltjeim:


    Dia és a konyha


    Édes illatok a konyhából


    Picijuci


    Tejszínhab


    Angi tortái


    Nagyon szeretem az írásaikat és a műveiket, úgyhogy bátran ajánlom őket megkukkantásra! :)




    Még egy dolog hátra van! Új blogger oldal indult GASZTROBLOGOK névvel! Itt mindenki közzé teheti a blogját, szóval egyfajta gyűjtő oldal! :) Mindenki egy helyen!

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Remélem hamarosan lesz időm egy újabb bejegyzésre! :)

Nudleee

5 megjegyzés:

tejszínhab írta...

Kedves Nudleee! Köszönöm a díjat, megtiszteltetés hogy nekem is szántad ;) De tudod, hogy díj nélkül is jöttem volna feléd olvasgatni, mert ez a máglyarakás nagyon étvágygerjesztő lett :)

PiciJuci írta...

Dóri, köszönöm szépen a díjat, megtisztelsz vele.
A máglyarakásod nagyon kívánatos ám!!4

feketepillangó írta...

Nagyon szépen köszönöm!!!:)

Dia és a konyha írta...

Nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen! :)))

Dia és a konyha írta...

Jelentem a díjat elfogadom és most írom a bejegyzést! :))))

sutibox.hu - a gasztroblogok gyűjtőoldala - kis banner