2015. július 4., szombat

Amerikai palacsinta

Vagy inkább angol palacsinta? :) Mert ott szoktam rá. Gyakran készített ilyet a kislányok anyukája akiknek a bébicsősze voltam Angliában. Szegény Jo (igen, ez női név - Joanne) nem győzte sütni, annyira gyorsan fogyott. :) Azóta én is gyakran csinálok ilyen finomságot.

Nagyon könnyű elkészíteni és szerintem sokkal finomabb és laktatóbb, mint a magyar verzió.

Nagyon sokféle gyümölccsel készítettem már. A tuti befutó nálunk a vegyes bogyós gyümölcs (málna, szeder, áfonya pl). Aztán simán az áfonyás is mennyei. Vagy epres. De csináltam már ananászosat is, az is klassz. Ez mindenkinek saját ízlése szerint variálható. Ez a mostani itt a képen eper joghurt, szeder szósz kombó. 

Egyébként elvileg kicsit állnia kell a tésztának felhasználás előtt a hűtőben. Így gyakran előző este előkészítem és reggel sütöm! ;)

A palacsinta egyébként kívülről finom, ropogós, belül pedig könnyű és puha. Nagyon finom! :)




Hozzávalók 4-5 főre (kb 20 darabhoz):

20 dkg liszt
1 csomag sütőpor (12 gramm)
5 dkg olvasztott vaj

4 dkg porcukor
2 egész tojás + 1 sárgája (a fehérjét félretesszük, később rakjuk bele)
1,5 dl tej
1 evőkanál golden syrup (vagy juharszirup, méz)

Gyümölcsös szósz:
10 dkg kristálycukrot karamellizálunk, majd óvatosan beleszórjuk a gyümölcsöt és összefőzzük, amíg felolvad a karamell és gyümölcsös szósszá alakul! :) Nyamiii!

A palacsinták tetejére gyümölcsjoghurtot szoktam előbb önteni, majd rá a gyümölcsös szósz, végül a golden syrup. ;) Aztán lehet is belapátolni a bendőnkbe!

Az elkészítés rettentő bonyolult ám! :)

A hozzávalókat Egy tálban egyneművé, simává keverjük egy kézi mixerrel. Letakarva hűtőben pihentetjük 1-2 órán át - volt már, hogy nem pihentettem, úgy is ugyanolyan klassz volt. Majd felhasználás előtt a maradék egy tojásfehérjét habbá verjük és beleforgatjuk a masszába. Kiolajozott, felhevített serpenyőbe 2 evőkanálnyi halmokat rakunk és szétlapítjuk őket, majd nem túl nagy lángon aranybarnára sütjük.
 

Utána joghurt, gyümi szósz, szirup és lehet nyammogni! :)

Bartus Dóri
(Nudleee)
sutibox.hu - a gasztroblogok gyűjtőoldala - kis banner