2012. november 18., vasárnap

Cukrászda - Oxford

 
Már említettem nektek többször is ezt a tortás boltot! Akár hányszor járok Oxfordban, mindig az első utam ide visz. Imádom nézegetni a kiállított tortákat és díszeket! Egyébként lehet tortadekorációs eszközöket is vásárolni az üzletben. Sőt, a kirakatból lehet nézni, ahogy a cukrászok dolgoznak! Nagyon érdekes! Igazából én a helyükben kicsit furán érezném magam, mert olyan kicsit, mintha cirkuszi mutatványosként lennének mutogatva! :) De azért jópofa és biztosan megszokták már.

Egyébként túl sokat nem fogok írni a képekhez, úgyis látjátok mit ábrázolnak. :) A képekre kattintva megnézhetitek őket nagyobb méretben is.
Tegnap is jártam az üzletben egyébként és fényképeztem pár karácsonyi témájú tortát. Ezek a bejegyzés végén lesznek.

Jó nézelődést! :) Kinek melyik a kedvence? :) Van egy nagyon érdekes torta... Egyedül ahhoz írtam kommentet. Keressétek meg! :)



 
 






 



Két vőlegény, avagy torta meleg esküvőre! :)












Nudleee


2012. november 10., szombat

Cukor pillangó készítése

Nagyon sajnálom, hogy idáig elhúzódott ennek a bejegyzésnek a megírása, de nem nagyon volt időm, se energiám megírni. Igazából most azok örülnek a legjobban, akiknek legutóbb amikor otthon voltam, vittem haza innen Angliából pillangó kiszúrót. Ez ugye pont olyan, mint amit Alan Dunn-al használtunk a kurzuson. Aki esetleg lemaradt a két napos kurzusról készült élménybeszámolóimról, ITT elolvashatja az első rész. ITT pedig a másodikat.

A pillangó pedig amit lehet készíteni a kiszúróval, valahogy így is kinézhet, mint amit én készítettem.


 
 
Higyjétek el nekem, nagyon könnyű megcsinálni. Nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik! :)

Ami szükséges hozzá: egy kevéske cukormassza, a pillangó kiszúró (amiről ITT írtam, hogy ha igény van rá, akkor viszek haza még nektek, kép is van róla a linken), néhány virágdrót, virágszalag, erező, porfestékek.

Azt gondoltam lépésenként írom le hogyan kell elkészíteni. Próbálom képekkel illusztrálni. Van amit még Alan Dunn tanfolyamán fotóztam, tehát magától a mestertől nézhetitek el hogyan kell megcsinálni a pillangót! :) Igazából van egy szuper videóm is róla, de egyszerűen a számítógépem nem játssza le... A fényképezőgépemen tökéletesen vissza tudom nézni, de a gépen csak hang van... Pedig AVI formátumú. Szóval fogalmam sincs mi a baj, de remélem rájövök és meg tudom nektek mutatni, mert irtó hasznos!!!

Szóval pillangó készítése lépésről lépésre. :)

1. lépés

Először a pillangó testét készítjük el. Ehez szükség van  22-es méretű virágdrótra. Akkorát vágjuk le belőle, amekkora hosszúságú szárra lesz szükségünk. Például ha egy csokorba akarjuk majd kötni, akkor egy egész drótot is használhatunk. Ha viszont csak a torta tetejére akarunk egye pillangócskát biggyeszteni, akkor egy 8-10 cm-es darabka is elég. Ha meg van a megfelelő méret, a végére egy kis hurkot készítünk egy fogóval, vagy akár egy kisollóval, amit nem sajnálunk. A hurok végét ehető ragasztóba, vagy tojásfehérjébe mártjuk és egy kb fél cm-es picike gömböt illesztünk a végére. Ez a pillangó feje lesz. Erre a gömbre még két pici gömböt kell illesztenünk. Vagy egy hosszanti pici hengert és a közepénél kettéosztjuk valamilyen eszközzel. Ezek lesznek a 'szemei'.



2. lépés

A cukormasszából egy kis darabot lecsippentünk és egy kúp szerű alakot formázunk belőle az ujjunkkal. Ez lesz a pillangó teste. A szélesebb végét az előbb említett technikával a gömb részhez (fejhez) ragasztjuk.

3. lépés

A csápokhoz és a pillangó 'nyelvéhez' szükségünk lesz nagyon  egy nagyon vékony drótra. Kb 30-as megfelelő. Vagy lehet 32-es is.
Szóval 2 darab egyforma részt levágunk belőle. Olyan 3 cm-eseket. Mind a kettő végére egy miniatűr kis bogyót rakunk. Majd beleszúrjuk a gömbölyű fej részre rakott kis 'szemekbe".
A 'nyelvhez' egy 5 cm-es darabot vágunk le és az egyik végét szépen elkezdjük felkunkorítani. Ezt is beleszúrjuk a fejbe a csápok alatti részbe.

Tehát az elkészült testnek valami ilyesminek kellene lennie. A kezemben fotózva látható a méretarány is nagyjából:


4. lépés

Következnek a szárnyak. 28-as drótra lesz szükségünk.

Kétféleképpen készíthetjük. Akinek van erező táblája, annak ajánlom, hogy használja, mert azzal a legegyszerűbb. Szóval ebben az esetben kinyújtjuk rajta a burkolóanyagot és a kiszúróval kivágjuk a mintát, úgy, hogy a vastagon hagyott erezet a szárny közepén hosszában legyen. Ugye mondanom sem kell, hogy MINDENT keményítőzünk, hogy ne ragadjon??? :)

Mind a 4 szárnyat ki kell szúrni.
 
 
 

Akinek nincs erezőtábla, az egyesével kell hogy csinálja. Egy darabka cukormasszát ki kell nyújtani úgy, hogy a közepén hagyunk vastagabb helyet a drótnak.

Megmutatom a képet, hogy Alan Dunn hogy csinálta. Bár ő olyan gyors, hogy még le se lehetett fényképezni normálisan! :) A kezéből csak egy elmosódott rész látszik. :)) De a kinyújtott masszát jól lehet látni, hogy milyenre alakította ki. Szóval ezt minden kis szárny kiszúrása előtt megcsináljuk.



5. lépés

Amint már említettem,  28-as méretű drótra lesz szükségünk. 4 egyforma darabba vágunk 1 egész drótot. És a szárnyakon meghagyott vastagabb részekbe dugjuk őket kicsit több mint a szárny feléig. Gömb végű eszközzel elvékonyítjuk a széleket. És mindegyiket erezőbe rakjuk. Ha nincs ilyenetek, ne ijedjetek meg. Legyetek találékonyak... Vmi viráglevél, vagy kukoricaszár is megteszi. Nekem mondjuk van erezőm hozzá, amit itt vettem Angliában. Én nagyon szeretem, mert orchideát, liliomot, pillangót, tulipánt, napraforgót is lehet vele erezni, de én használtam már rózsa szirom erezésére is, tehát erre is tökéletesen bevált. És szuper minősége van. Szóval ez amolyan univerzális fajta. :) 



Így néz ki:





(Ha valakinek szüksége lenne, ilyen erezőre, akkor szóljatok. Decemberben megyek majd haza. 3500 Ft + 350 Ft ajánlott postaköltségért küldök bárkinek.)

Ekkor már majdnem készen vagyunk a pillangóval. :) Már nem sok van hátra.
Alan Dunn asztalán a pillangó szárnyak így néztek ki:



Az összeállításról nagyon szeretném megmutatni a videót, amit Alan-ről készítettem... Megpróbálom feltölteni youtube-ra és aztán beilleszteni ide.

IGEEEEEEEEN! :) Sikerült! Szóval nézzétek, így kell összerakni! Ráadásul egy vér profitól tanulhattok! Tudom, hogy nem a legjobb a videó minősége, de fényképezőgéppel örülök, hogy ezt is egyáltalán sikerült lekamerázni.

 


Szóval miután összeraktuk, van egy natúr fehér színű pillangónk, amit kedvünk szerint színezhetünk porfestékekkel. Először a színes részeket dolgozzuk ki. Végül fessük feketére (mi porfestéket használtunk, amit alkoholban oldottunk fel, de jó gélfesték is) fessük be a csápokat, a testet. És a körvonalakat. Végül egy-két fekete foltot rakjunk a szárnyakra, hogy élethűbbé tegyük.

Remélem hasznos volt ez a lépésről lépésre leírás és bemutató. De ha valamit nem írtam le elég érthetően, akkor kérdezzetek bátran, szívesen segítek! :)

Nudleee

2012. november 4., vasárnap

Eladó tortadekorációs eszközök


Van otthon néhány kellékem, ami eladó. Mind teljesen új. Szóval ha valaki szeretne belőlük, akkor keressen meg bátran ezen az e-mail címen: NUDLEEE@GMAIL.COM

Anyukám szívesen elpostázza őket a Magyar Posta díjszabása szerint, ajánlott levélként.

Megmutizom mikről lenne szó.

Galamb kiszúró szett: 2000 Ft
  
 
 
 
Csipke kiszúró: 1500 Ft






8 db-os díszítő szett: 2500 Ft
Egy képsorozatom is van, hogy hogyan kell használni:
http://www.bakedecoratecelebrate.com/techniques/fondantpunchshape.cfm
 
 

 
 
Hát ennyi lenne. Ha valakit érdekel, akkor csak szóljatok. Akár a használatukkal kapcsolatban is szívesen segítek!

Nudleee
sutibox.hu - a gasztroblogok gyűjtőoldala - kis banner